Η Ευρώπη παίρνει τα μέτρα της απέναντι στη πανδημία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή να μην καθυστερήσουν οι χώρες με ραγδαία αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού να παρεμβαίνουν με αυστηρότερα προστατευτικά μέτρα, πολλές χώρες της ΕΕ προχωρήσουν από σήμερα στην λήψη νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Τόσο η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε όσο και ο επικεφαλής διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας του ΠΟΥ Μαίκ Ραίαν υπογράμμισαν πως όσο νωρίτερα εφαρμοστούν τα μέτρα, τόσο λιγότεροι περιορισμοί θα πρέπει να επιβληθούν, υπενθυμίζοντας πως ότι η τρέχουσα κυκλοφορούσα της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Στην Ολλανδία: Λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, η Ολλανδία εισήγαγε μερικό lockdown. Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα και για τρεις εβδομάδες, περιλαμβάνουν περιορισμό πρόσβασης σε δημόσιους χώρους σε μη εμβολιασμένα άτομα. Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 8 μ.μ., καθώς και τα μπαρ και τα εστιατόρια. Τα καταστήματα για μη καθημερινές ανάγκες κλείνουν στις 6 μ.μ. Επανέρχεται ο κανόνας της τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου, οι πολίτες θα πρέπει να εργάζονται ξανά στο σπίτι και να δέχονται το πολύ τέσσερις επισκέπτες στο σπίτι. Οι αθλητικοί αγώνες συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών θα πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στην Αυστρία: Μετά το lockdown που επέβαλε η Αυστρία για τα μη εμβολιασμένα άτομα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε περιορισμούς στην νυχτερινή έξοδο για όλους τους πολίτες. Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με την πρόταση οι περιορισμοί θα ισχύουν από τις 10 το βράδυ γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στην εξωτερική εστίαση. Οι εκτεταμένες απαγορεύσεις εξόδου περιορίζονται αρχικά σε δέκα ημέρες, από τις οποίες επηρεάζονται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι ή το διαμέρισμά τους μόνο για έκτακτους λόγους, όπως ψώνια για καθημερινές ανάγκες, πηγαίνοντας στη δουλειά ή κάνοντας επίσκεψη στο γιατρό. Η λειτουργία των σχολείων δεν θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα.

Στην Γαλλία: Από σήμερα Δευτέρα, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές σε όλη τη Γαλλία. Τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των περιοχών όπου υπήρχες υποχρέωση για χρήση μάσκας στη Γαλλία αλλάξει αρκετές φορές. Τον Οκτώβριο καταργήθηκε σε 79 από τα 101 διοικητικά διαμερίσματα. Μετά τις φθινοπωρινές διακοπές επέστρεψε σε επιπλέον 57 διοικητικά τμήματα. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Γαλλία έχει αυξηθεί κατά 28 % σε μία εβδομάδα παραμένει όμως χαμηλότερος σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.  Σε σύγκριση με τη Γερμανία, το ποσοστό εμβολιασμού στη Γαλλία είναι υψηλότερο καθώς τουλάχιστον το  89% των ατόμων άνω των δώδεκα ετών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 77 %του συνολικού πληθυσμού. Παράλληλα χωρίς τον αναμνηστικό εμβολιασμό, τα άτομα άνω των 65 ετών δεν θεωρούνται πλέον πλήρως εμβολιασμένα από τα μέσα Δεκεμβρίου και θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ εάν θέλουν να επισκεφτούν εστιατόρια ή μουσεία.

Στην Γερμανία: Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά πάνω από τα 30.000 κρούσματα την ημέρα. Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε πως οι πιθανοί μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι SPD , Πράσινοι και FDP, συμφωνούν στην εισαγωγή υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ορισμένες δομές όπως τα γηροκομεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης στην εφαρμογή νέων κανόνων για την χρήση τοπικών και υπεραστικών εφαρμογών  της οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο οι εμβολιασμένοι, οι αναρρώσαντες και εκείνοι που επιδεικνύουν αρνητικό τεστ. Παράλληλα η εκτελεστική ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Κριστίν Λάμπρεχτ προειδοποίησε για νέο κλείσιμο των σχολείων λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλο εκτεταμένο κλείσιμο σχολείων θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε το ψυχολογικό στρες, η μοναξιά, η έλλειψη άσκησης και οι καθυστερήσεις στη μάθηση να μην αυξηθούν ακόμη περισσότερο.  Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των προειδοποιήσεων λοιμώξεων από τις υγειονομικές αρχές στη Γερμανία που προήλθαν από το σύστημα εφαρμογής Luca αναφερόταν σε επισκέψεις σε μπαρ και κλαμπ. Σχεδόν οι μισές από τις προειδοποιήσεις αφορούσαν συλλόγους και λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο αφορούσαν μπαρ. Αντίθετα, σχετικά λίγα προειδοποιητικά μηνύματα στάλθηκαν στους επισκέπτες του εστιατορίου.

Στην Ελβετία: Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που σήμερα έφτασαν τα 9.702 νέες μολύνσεις, έγιναν επιπλέον 85 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ 20 άτομα έχασαν την ζωή τους η Ελβετία δεν προχωρά σε αυστηροποιήση των μέτρων, ανακοίνωσε όμως πως ο ενισχυτικός εμβολιασμός για όλους στην Ελβετία θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον τρίτο εμβολιασμό για νεότερους, μόλις λάβουν το αναμνηστική τους δόση όλοι οι άνω των 65 ετών που το επιθυμούν.

Στο Ισραήλ: Το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε ορισμένες χώρες, ενόψει του τέταρτου κύματος που πλήττει διάφορες χώρες της ΕΕ, εξετάζει το Ισραήλ. «Θα μπορούσαμε να ταξινομήσουμε κάποιες από τις χώρες ως κόκκινες ξανά. Υπάρχουν ήδη χώρες που έχουν μπει στην κατηγορία του πορτοκαλί. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι γείτονες της Γερμανίας, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία και η Ολλανδία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για απαγόρευση της εισόδου τουριστών στο Ισραήλ, κάτι που έχει επιτραπεί ήδη από τις αρχές του μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου