Επίθεση Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο κ. Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και στην πολιτική που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό και τις σχέσεις με την Ελλάδα, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα, ότι η Τουρκία υπερασπίστηκε «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην παρουσίαση του στην Επιτροπή, αφού μίλησε για απάντηση στα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ζήτησε εποικοδομητικό διάλογο.

«Απαντήσαμε στα βήματα του διδύμου Ελλάδας-ΕΚ εναντίον μας χωρίς δισταγμό και από την άλλη, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση είναι στο τραπέζι. Έχουμε ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με την πεποίθηση ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ ημών και της Ελλάδας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συναντήσεων».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας, περί αναγνώρισης δυο ισότιμων κρατών στην Κύπρο.

“Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι πλέον οι προϋποθέσεις για μια λύση στο Κυπριακό. Το ανακοινώσαμε στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην αποφασιστική στάση που επιδείξαμε με την ΤΔΒΚ στις άτυπες συναντήσεις που έγιναν στη Γενεύη φέτος. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ στα τολμηρά της βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζό Μπάϊντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα αναφέροντας,

«Οι συναντήσεις του Προέδρου μας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν την περασμένη Κυριακή έγιναν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Δηλώνοντας ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK/PYD/YPG, η παρουσία της FETÖ στις ΗΠΑ και η στάση των ΗΠΑ για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τους S-400 είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας. Ο Πρόεδρος μας τα τόνισε ξεκάθαρα σε αυτή τη συνάντηση. Θα συζητήσει αυτά τα θέματα. Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε ξαναπεί ότι εμείς κάναμε μια τέτοια προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα ήρθε αυτή η προσφορά από τις ΗΠΑ, από τον Μπάιντεν».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου