Που θα σταματήσει το ράλι αύξησης των τιμών;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 «Έχουμε μια άνοδο των τιμών, κανένας δεν το αρνείται, και φαίνεται ότι θα αργήσει να σταθεροποιηθεί. Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν λέμε ότι οι τιμές θα γυρίσουν σε προηγούμενα επίπεδα. Το πρόβλημα είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό το ράλι των τιμών και σε τι ρυθμό», τόνισε ο Βασίλης Καλούδης, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων σε ελβετική επενδυτική τράπεζα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Όπως είπε, οι αγορές αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πιστεύουν στο σενάριο των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική και δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. «Γι’ αυτό βλέπουμε ότι και τα χρηματιστήρια δεν αντιδρούν αρνητικά, κρατούν τα κέρδη της χρονιάς τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Δηλαδή είχαν την ευκαιρία οι αγορές να κάνουν μια σχετικά μικρή διόρθωση, η οποία δεν έχει γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Καλούδη, το «κακό» σενάριο θα είναι να ξεφύγει σημαντικά ο πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν σιγά-σιγά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις ανακοινώσεις και να προχωρούν σε αύξηση επιτοκίων, γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Δηλαδή, στο «κακό» σενάριο θα πάμε σε μια άνοδο των επιτοκίων πιο γρήγορη από ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει, κάτι που θα δημιουργήσει «αναμπουμπούλα» στην αγορά, με κάμψεις και πισωγυρίσματα.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα όλα, δεν φαίνεται όμως. Πιστεύω ότι το 2022 δεν θα δούμε κάποια σημαντική μεταβολή στα επιτόκια, ούτε στην κατεύθυνση ότι κάτι θα αλλάξει και θα γίνει πολύ γρήγορα. Οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν χρόνο και στις αγορές να προσαρμοστούν, αλλά και στους επενδυτές να πάρουν τις αποφάσεις τους», υπογράμμισε ο οικονομικός αναλυτής.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες για τους επενδυτές. «Οι μετοχές είναι σε πολύ υψηλά ιστορικά επίπεδα, όμως τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι εταιρείες και βλέπουμε ότι κρατάνε τα επίπεδα των προβλέψεών τους, δεν τις κάνουν τόσο ακριβές όσο φαίνονται σε απόλυτους αριθμούς. Δηλαδή τα κέρδη των εταιρειών είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά που οι αγορές περίμεναν στην αρχή της χρονιάς. Τα κέρδη πάνε καλά και αυτό δίνει αισιοδοξία και για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τις επενδύσεις σε χρυσό, είπε ότι είναι ένα καταφύγιο σε περιπτώσεις που έχουμε στις αγορές κάποια αναμπουμπούλα, κάτι δεν συνέβη την τρέχουσα χρονιά. «Φέτος ο χρυσός δεν έδωσε κέρδη, είναι οριακά αρνητικός. Θα παραμένουμε στις μετοχές όσο βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα τουλάχιστον στην παρούσα φάση», δήλωσε, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τη χρονιά που έρχεται» και επομένως πρέπει να πάμε «βήμα-βήμα».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου