Ολοταχώς για τα 8000 κρούσματα σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Mια εφιαλτική πρόβλεψη, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ενδεχομένως να ξεπεράσει σήμερα τα 8.000 κρούσματα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την πανδημία που βρίσκεται σε έξαρση.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Αυτές οι περιοχές είναι η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει πως το ερχόμενο πενθήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

«Σήμερα θα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα», ανέφερε ο ειδικός. Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε πώς η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Εικόνα που αποτυπώνει τα αποτελέσματα των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.

«Το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας» είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

Να επιταχυνθεί η τρίτη δόση

«Το επόμενο διάστημα η επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια θα επιδεινωθεί. Κάποιες ημέρες θα δούμε και υψηλότερες τιμές». Και όπως επισήμανε, «είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών».

Ο κ. Θωμαΐδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, κάτω από τους έξι μήνες.

«Θα δίνεται η δυνατότητα και στους πέντε μήνες να μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί. Αυτό ήδη ισχύει για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson».

«Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ανθρώπινων απωλειών είναι στο 51 – 53. Σε ένα μήνα αυτό θα προσεγγίσει το 65 ίσως και περισσότερο. Θα δούμε κάποιες ημέρες αυτός ο αριθμός να φτάνει και το 100», ανέλυσε ο κ. Θωμαΐδης.

Μειωμένη ανοσία στους 50άρηδες

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, με την επέλαση της μετάλλαξης Άλφα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου. Αυτή την στιγμή έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα που είναι πάνω από 50 ετών και έχουν κάνει το εμβόλιο τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Θωμαΐδης είπε πώς είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί αυξάνουν την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. «Θα ήταν σωστό αν τα είχαμε ένα μήνα πριν, αλλά βοηθούν στην αύξηση της ιχνηλάτησης. Η απάντηση στο πρόβλημα, πάντως, είναι ο εμβολιασμός».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου