Σε δύο βάρκες πατάει πάλι η Τουρκία – Χθες μιλούσε με Ρωσία, σήμερα κλείνει drones από την Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Και ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητούσε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο αδελφός του γαμπρού του και Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar Makina, της εταιρείας που κατασκευάζει τα γνωστά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar, «έκλεινε συμφωνία» με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας που αφορά τα τουρκικά drones.

Είναι γνωστό αρκετό καιρό τώρα, ότι η Τουρκία παίζει σε «διπλό ταμπλό» με την Ρωσία και την Ουκρανία, αφού από τη μία ο Ερντογάν δηλώνει ότι επιθυμεί συμπαραγωγή κινητήρων τζετ, μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων με την Μόσχα, ενώ από την άλλη η Άγκυρα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την στρατηγική συνεργασία της με το Κίεβο σε στρατιωτικό επίπεδο, με την μεταφορά τεχνογνωσία στα TB2 Bayraktar.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία Baykar Makina υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιέβου για την εξυπηρέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και την εκπαίδευση προσωπικού που θα αναλάβει τον χειρισμό τους. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι: «Αυτό είναι ένα πραγματικό μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Ερντογάν. Πρόκειται για μια πραγματική υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το επόμενο βήμα θα είναι η συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και την Ουκρανία. Ήδη η τουρκική εταιρεία Baykar Makina σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην κατασκευή εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, όπου θα εργαστούν Ουκρανοί ειδικοί. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα παράσχει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχε εκφράσει την επιθυμία της χώρας του, να μεγεθύνει τον στόλο drones TB2 Bayraktar που διαθέτει, με την αγορά νέας παρτίδας από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου