Αυξήθηκαν οι τραπεζικές απάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Δραματική αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές απάτες, από ειδήμονες του είδους, οι οποίοι με την μέθοδο του «ψαρέματος κάρτας» το τελευταίο χρονικό διάστημα κατάφεραν να «ψαρέψουν» από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποσό των 40.000.000 ευρώ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, οποίος συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο πολυώροφο κτίριο τις οδού Κατεχάκη, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες απάτες έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογής, καθώς έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και της Ε.Ε, πως έχει τουλάχιστον 100 σημεία εφαρμογης υφαρπαγής χρημάτων από καταθετικούς λογαριασμούς, με πιο διαδεδομένες μεθόδους το «ψάρεμα καρτών» και τις τηλεφωνικές απάτες, μέσω των οποίων οι «ειδήμονες» πείθουν με διάφορα τεχνάσματα να κατατεθούν χρήματα στους λογαριασμούς τους ακόμα και με την υπόσχεση του εύκολου κέρδους, μέσω ανύπαρκτων δήθεν επικερδών επενδύσεων.

Χαρακτηριστική δε είναι η περίπτωση μεγάλης Αθηναϊκής ΠΑΕ την οποία χτύπησαν απατεώνες «ψαράδες» και παρ’ ολίγο να σηκώσουν από τα ταμεία τους το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ευτυχώς η απάτη έγινε άμεσα αντιληπτή από τους υπευθύνους τις ΠΑΕ, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ και τελικά το «ψάρεμα» δεν ευδοκίμησε.

Όσον αφορά στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να διενεργηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ενημέρωση των πολιτών ώστε να μπορούν να διακρίνουν την απάτη και έτσι να εξασφαλίζουν τα χρήματά τους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μετά το τέλος τις σύσκεψης δήλωσε: «Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών. Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση  ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου