Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε τρεις κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί στους θεσμούς, πως θα μειωθούν έως το α’ εξάμηνο 2022.

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Ο δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας

«Παρά τις προσπάθειες αλλά και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων παραμένουν σημαντικές» τόνισε ο δικηγόρος. Όπως είπε περισσότερες «από 130.000 κύριες συντάξεις παραμένουν στα συρτάρια ενώ παράλληλα 125.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ μένουν προς διαπεραίωση» διευκρίνισε.

Στη «μάχη» ιδιώτες δικηγόροι και πιστοποιημένοι λογιστές

Ο κ. Τεμπονέρας χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. «Μένει να δούμε αν θα φέρουν αποτέλεσμα» ανέφερε.

Όπως εκτίμησε ο δικηγόρος εργατολόγος «το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα» γιατί όπως εξήγησε «έχει εκτοξευτεί ο μέσος όρος των αιτήσεων μέσα στο 2021 ενώ το ίδιο θα συμβεί και το 2022» πρόσθεσε.

Αυτό που χρειάζεται να συμβεί σύμφωνα με τον δικηγόρο είναι «να προσλάβει ο ΕΦΚΑ ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με κατάλληλες τεχνικές υποδομές» για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι 3 κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων θα δώσει έμφαση ο ΕΦΚΑ

  1. Η πρώτη κατηγορία αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις του πρώην ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα δώσει κατεύθυνση στους ιδιώτες πιστοποιημένους λογιστές να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε κάποια ρύθμιση.

2.Η δεύτερη κατηγορία αφορά την διαδοχική ασφάλιση: Ο επόμενος στόχος είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η έκδοση των συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα. Υπολογίζεται πως 6 στους 10 εργαζόμενοι έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε τουλάχιστον 2 Ταμεία.

  1. Η τρίτη κατηγορία αφορά στις Διεθνείς συντάξεις: Η έκδοση των διεθνών συντάξεων καθυστερεί περισσότερα από 5 χρόνια, καθώς εκτός από τον ΕΦΚΑ για την καθυστέρηση ευθύνονται και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των άλλων κρατώ που αργούν να προσδιορίσουν τον ασφαλιστικό βίο των Ελλήνων εργαζόμενων.

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Πλέον όπως γνωστοποίείται, από τον κ. Χατζηδάκη έχει επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός των ρυθμών απονομής των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ

Αναφορικά με τις 444 συντάξεις χηρείας που καθυστερούσαν επί χρόνια να εκδοθούν, το πρόβλημα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, λύθηκε οριστικά καθώς, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, διευθετήθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα και οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές τους συντάξεις σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου