Νέα στοιχεία για την ατμόσφαιρα του Δία

Δεν υπάρχουν σχόλια


Νέες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Δία αποκάλυψε το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, τα ευρήματα αναδεικνύουν τις εσωτερικές λειτουργίες των ζωνών και των ζωνών νεφών που περιβάλλουν τον Δία, καθώς και τους πολικούς κυκλώνες και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

«Αυτές οι νέες παρατηρήσεις του Juno εμπεριέχουν έναν θησαυρό νέων πληροφοριών για τα αινιγματικά χαρακτηριστικά του Δία», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA. «Κάθε μελέτη ρίχνει φως σε διαφορετικές πτυχές των ατμοσφαιρικών διεργασιών του πλανήτη», πρόσθεσε.

Το Juno εισήλθε στην τροχιά του Δία το 2016 και έχει προσεγγίσει τον πλανήτη 37 φορές.

«Προηγουμένως, το Juno μας εξέπληξε με ενδείξεις ότι τα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του Δία πήγαιναν βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής του Juno από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο και κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό «Science», για το βάθος των στροβίλων του Δία.

«Τώρα, αρχίζουμε να ενώνουμε όλα αυτά τα επιμέρους κομμάτια και να κατανοούμε πώς λειτουργεί η όμορφη και βίαιη ατμόσφαιρα του Δία, σε τρισδιάστατη μορφή».

Το ραδιόμετρο μικροκυμάτων (MWR) του Juno επιτρέπει στους επιστήμονες της αποστολής να κοιτάξουν κάτω από τις κορυφές των νεφών του Δία και να διερευνήσουν τη δομή των πολυάριθμων στροβιλωδών καταιγίδων του. Η πιο διάσημη από αυτές, είναι η περιοχή υψηλών πιέσεων, γνωστή ως Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη Γη και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων από την ανακάλυψή της πριν από σχεδόν δύο αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου