Τι αλλάζει στον ΟΑΕΔ και τα προγράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

  Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει:

Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ επιθυμεί αύξηση του ποσοστού που καταγράφει η Ελλάδα στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Για αυτό δρομολογεί τη ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης που θα βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιολόγηση.

Ώστε τα πιστοποιητικά που θα λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι να αποτελούν απόδειξη ότι έχουν αποκτήσει πραγματικές γνώσεις, για να διεκδικήσουν σταδιακά και υψηλότερες αποδοχές.

Όσον αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία μέσω των προγραμμάτων θα αναπτύσσονται εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ. ευρώ σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει στο 500.000 στο τέλος του 2025.

Επιπροσθέτως έχουν εξασφαλιστεί 131 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025.

Έμφαση θα δοθεί σε δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας και σε προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης εργασίας.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Παράλληλα προπομπός για τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα τρέξουν και θα υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιεί ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου