Ελληνοτουρκικά: Προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου σε Δένδια

Δεν υπάρχουν σχόλια


Νέα προκλητική επίθεση εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια σε συνέντευξή του στο CNN Turk. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ο Tούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε προκλητικά: «Στην Ανατολική Μεσόγειο δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί, αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο».

Την ίδια ώρα, τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλίων Μητσοτάκη – Μέρκελ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της υπηρεσιακής πλέον Καγκελαρίου στην Ελλάδα, με τις δύο πλευρές να… συμφωνούν στο ότι διαφωνούν.

Η ενόχληση της Τουρκίας φαίνεται πως μεγαλώνει και από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Είμαστε σε μια περίοδο που Ελλάδα και Κύπρος εκτελούν τα ενεργειακά τους σχέδια και μάλιστα καλυμμένες από αμυντικές συμφωνίες. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα, που καταλαβαίνει ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας τρίζει», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ, για κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Δεσποτόπουλος είπε ότι «Κυρώσεις υπάρχουν, και θα μπορούσαν να επιβληθούν, αλλά δεν επιβάλλονται. Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στο θέμα της Τουρκίας συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ευρωπαϊκές λέξεις πρέπει να γίνουν πράξεις, ενώ η Μέρκελ είπε ότι 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής βρίσκονται στη Γερμανία. Η Ευρώπη δε θέλει να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχουν ισχυρές διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία, και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι με τη νέα κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική θα αλλάξει».

Αναφερόμενος, τέλος, στο αν ο Ερντογάν μπορεί να ασκήσει πιέσεις ανοίγοντας εκ νέου την «κάνουλα» του προσφυγικού, ο ίδιος είπε ότι «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να το κάνει. Όσο έχει εκκρεμότητες με την Ευρώπη και βλέπει ότι δεν τακτοποιούνται, τότε υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να θέλει να ξανανοίξει την κάνουλα για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου