Αλλαγή δεδομένων για τους εμβολιασμένους – Ποιες απαγορεύσεις δεν τους αφορούν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 50

Μία νέα καθημερινότητα ξεκινά από σήμερα Σάββατο για τους εμβολιασμένους, καθώς αίρονται αρκετοί περιορισμοί.

Συγκεκριμένα, δεν θα υφίσταται ο περιορισμός της νυχτερινής απαγόρευσης, αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ.

Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό τωνκαταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την αναμνηστική δόση και σε αυτήν την ομάδα, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση για όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από την δεύτερη δόση εμβολίου.

Οι ειδικοί περιμένουν τα δεδομένα έτσι ώστε να ανοίξει η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού. Αυτό πάντως που ξέρουν μετά βεβαιότητας είναι ότι η τρίτη δόση θα επαρκεί για να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε έναν χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Ωστόσο, τόνισε πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες».

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας σε κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια ακόμη και για τους όρθιους θαμώνες, ωστόσο αυτή παραμένει για την είσοδο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του λιανεμπορίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου