7+1 τρόποι για να τρώει πιο υγιεινά

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Πολλοί γονείς ενώ γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να ταΐζουν τα παιδιά τους με υγιεινά τρόφιμα δεν είναι σίγουροι πώς να το καταφέρουν αυτό. Βλέπετε, ακόμη κι αν εσείς ξέρετε καλά ότι τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, το μικρό σας μπορεί να ήθελε να τρέφεται αποκλειστικά με πατατάκια και σοκολάτες.

Μην απογοητεύεστε όμως! Οι 8 παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρέφεται πιο υγιεινά.

1. Προγραμματίστε γεύματα και σνακ

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες: τρία γεύματα, δύο σνακ και πολλά υγρά. Εάν τα οργανώνετε αυτά, η διατροφή του παιδιού σας θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη. Όταν είστε έξω με το παιδί, φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας στικς λαχανικών, κράκερ ολικής άλεσης, γιαούρτι και νερό, ώστε να μη χρειαστεί να αναζητήσετε πρόχειρο φαγητό.

2. Κάντε το υγιεινό φαγητό διασκεδαστικό

Εάν τα παιδιά σας δεν τρώνε όσπρια, πειραματιστείτε με νέες συνταγές. Για παράδειγμα, μπορεί να μην τρώνε τα ρεβίθια λεμονάτα, αλλά να πειστούν να τα δοκιμάσουν σε σαλάτα με ταχίνι ή κοκκινιστά.

3. Ξεκινήστε σωστά την ημέρα σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση και το πρωινό είναι ένα εύκολος τρόπος για να εντάξετε μερικές. Αναζητήστε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες ή προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό.

4. Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει

Εάν τα παιδιά σας ασχοληθούν με την επιλογή ή την προετοιμασία γευμάτων, θα ενδιαφέρονται περισσότερο να φάνε αυτό που έχουν δημιουργήσει. Πάρτε τα στο σουπερμάρκετ και αφήστε τα να επιλέξουν προϊόντα για εσάς. Αν είναι αρκετά μεγάλα, αφήστε τα να κόψουν τα λαχανικά και να τα ανακατέψουν σε μια σαλάτα.

5. Κρατήστε μακριά τους πειρασμούς

Μην ξεχνάτε ότι εσείς -όχι τα παιδιά σας- είστε υπεύθυνοι για τα τρόφιμα που μπαίνουν στο σπίτι σας. Έχοντας λιγότερα πρόχειρα φαγητά γύρω σας, θα αναγκάσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα.

6. Επιτρέψτε τις λιχουδιές, με μέτρο

Το ζήτημα εδώ δεν είναι τα παιδιά να στερούνται τις αγαπημένες τους λιχουδιές, αλλά να τις απολαμβάνουν περιστασιακά, πάντοτε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε, αν τους παρουσιάσετε ορισμένες τροφές ως απαγορευμένες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τις κάνετε πιο δελεαστικές.

7. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Όσο πιο δημιουργικό είναι ένα γεύμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφών που τρώνε τα παιδιά. Φτιάξτε πιάτα με ιδιαίτερη εμφάνιση (π.χ. κόψτε το τοστ σε σχήμα καρδιάς ή αστεριών) και δώστε στα τρόφιμα εντυπωσιακά ονόματα (τα κεφαλάκια μπρόκολου είναι «μωρά δέντρα» ή «τροφή για δεινόσαυρους»). Οποιαδήποτε χαριτωμένη ονομασία μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.

8. Λειτουργήστε ως καλό πρότυπο

Εάν είστε συνεχώς σε δίαιτα ή έχετε ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες, τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν νομίζοντας ότι αυτό το είδος διατροφικής συμπεριφοράς είναι φυσιολογικό. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τα μηνύματα που στέλνετε στα παιδιά σας. Υιοθετήστε μια διατροφή που είναι ισορροπημένη και τα παιδιά σας αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Πηγή: imommy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου