Χρυσές λίρες: Αύξηση των αγορών (21%) και των πωλήσεων (20,8%)

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Οι απειλητικές διαθέσεις του πληθωρισμού, έχουν ξαναβάλει στο κάδρο του ενδιαφέροντος τον χρυσό. Καθώς ο «βασιλιάς» των μετάλλων εκλαμβάνεται παραδοσιακά ως «εργαλείο» αντιστάθμισης τέτοιου είδους κινδύνων.

Έως έναν βαθμό η παράμετρος αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια πρώτη εξήγηση για την αυξημένη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, που παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά στο τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Γεγονός που προκύπτει από τα στοιχεία που περιοδικά δημοσιοποιεί η τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ή ζήτηση για χρυσές λίρες αυξήθηκε κατά… 21% στο διάστημα από την αρχή του περασμένου Ιουλίου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τότε, οι Έλληνες είχαν αγοράσει 1.359 χρυσές λίρες από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ στο τρίτο τρίμηνο οι αγορές έφτασαν στα 1.644 «κομμάτια».

Αν και οι αγορές από ποσοτικής άποψης αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέγεθος, εν τούτοις, ο αριθμός των λιρών που αγοράστηκαν στο τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς συνιστά την καλύτερη επίδοση των 6 τελευταίων τριμήνων. Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί στη ροή του χρόνου, το εάν και κατά πόσο αυτή η ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα έχει μια βιώσιμη συνέχεια, ή είναι απόρροια συγκυριακών καταστάσεων, που σύντομα θα εκτονωθούν.

Από την άλλη πλευρά του λόφου, οι πωλητές χρυσών λιρών ήταν και πάλι εκείνοι που κράτησαν στα χέρια τους τα ηνία των συναλλαγών. Φαινόμενο γνώριμο άλλωστε, σε όλα τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τράπεζας Ελλάδος, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου εκποιήθηκαν 13.874 χρυσές λίρες. Ήτοι 20,8% περισσότερες από τις πωλήσεις που έγιναν στο δεύτερο τρίμηνο( 11.488). Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι εκποιήσεις λιρών που έγιναν στο τρίτο τρίμηνο, ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στα 4 τελευταία τρίμηνα.

Ωστόσο, οι εφετινές πωλήσεις ήταν…56% πιο κάτω σε σχέση με το 9μηνο του 2020 όταν και είχαν εκποιηθεί 74.280 χρυσές λίρες. Φαίνεται δηλαδή ότι η ένταση των πωλήσεων μειώθηκε δραστικά. Είτε γιατί οι κάτοχοι λιρών είχαν μικρότερες ανάγκες για άντληση ρευστότητας, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούσαν οι τιμές που προσέφερε η τράπεζα Ελλάδος, είτε για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, είτε ακόμη και γιατί μειώθηκε το προς πώληση «στοκ». Έτσι κι αλλιώς κανένας δεν μπορεί να διαβάσει την σκέψη του κάθε πωλητή…

Για την ιστορία πάντως και από συστάσεως του ευρώ, το 2007 ήταν το έτος που έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις χρυσών λιρών (368.531). Ενώ το 2017 οι λιγότερες( 44.563 «κομμάτια»). Όλα αυτά στην τράπεζα της Ελλάδος. Που ναι μεν δίνει τον τόνο στην συγκεκριμένη αγορά, πλήν όμως και η τράπεζα Πειραιώς είναι ένας ισχυρός πυλώνας στις εν γένει αγοραπωλησίες χρυσού. Ενώ αξιόλογη είναι επίσης και η δράση των λογής-λογής εμπόρων του είδους (ενεχυροδανειστήρια και γραφεία συναλλαγών).

Στην απέναντι όχθη, οι χρυσές λίρες που αγοράστηκαν στο 9μηνο της εφετινής χρονιάς ήταν 4.598. Για τις οποίες εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν περί τα 1,9 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 683 χιλιάδες ευρώ, αφορούσαν τις τοποθετήσεις που έγιναν στο τρίτο, εφετινό τρίμηνο του έτους.

Έστω και οριακά (1,5%) οι αγορές του 9μηνου του 2021 ξεπερνούν εκείνες του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, όταν και είχαν αγοραστεί 4.528 χρυσές λίρες. Η μικρή αύξηση της ζήτησης δείχνει ότι ορισμένοι αρχίζουν να ξανασκέφτονται τη δύναμη του χρυσού, ώς ενναλακτικής τοποθέτησης. Και αυτό παρά το γεγονός του (οιονεί τοκογλυφικού) spread στις τιμές, που επιβάλλεται από την τράπεζα της Ελλάδος. Με συνέπεια να λειτουργεί σαν τροχοπέδη για τους υποψήφιους αγοραστές λιρών. Διότι θα πρέπει πρώτα να καλυφθεί το μεγάλο «άνοιγμα» των τιμών που τώρα είναι στο 20,5% κι έπειτα να αρχίσουν να έχουν κέρδη.

Για να συμβεί αυτό βεβαίως ( εφ’ όσον δεν μειωθεί το spread) θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα και τιμή του χρυσού. Να πάει δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα των 1.518,05 ευρώ ανα ουγκιά (1.757,1 δολάρια) στα…1.829,3 ευρώ. Γεγονός που προϋποθέτει με τη σειρά να κάνει ο χρυσός ένα νέο, μεγάλο ιστορικό ρεκόρ, τιμολογούμενος με βάση την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Για τον «βασιλιά» των μετάλλων η υψηλότερη κορυφή που έχει αντικρύσει ώς τώρα είναι 1.750,1 ευρώ, τον περσινό Αύγουστο. Μήνα κατά τον οποίο έγινε και το ιστορικό υψηλό με βάση το αμερικανικό νόμισμα, καθώς ο χρυσός έφτασε στα 2.075,1 δολάρια ανά ουγκιά, των 33,1 γραμμαρίων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η παρατηρούμενη ενίσχυση της ζήτησης για χρυσές λίρες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς συνιστά ένα «ποντάρισμα» στη σημαντική άνοδο των τιμών του πολύτιμου και συνάμα άφθαρτου μετάλλου. «Ποντάρισμα» που ναι μεν είναι ποσοτικά μικρό, αλλά υπό τις παρούσες συγκυρίες μάλλον δεν μπορούσε να γίνει κάτι πιο «γενναίο».

Τα ιστορικά στοιχεία της Τ.τ.Ε δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αγορές χρυσών λιρών ( 194.475 «κομμάτια») έγιναν το 2010, όταν η χώρα βίωσε για πρώτη φορά τη σκληρή πραγματικότητα των «μνημονίων». Πέρσι, ήταν η χρονιά με τη μικρότερη ζήτηση, καθώς αγοράστηκαν 5.606 λίρες.

Στις 7 Αυγούστου του 2020, η χρυσή λίρα είχε φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών, με την τιμή αγοράς να είναι τότε στα 396,05 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ.

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς ο χρυσός καταγράφει πτώση (7,1% με όρους δολαρίου και 1,5% με όρους ευρώ) χωρίς να έχει ακολουθήσει το ράλι ανόδου των περισσότερων εμπορευμάτων. Ωστόσο στο διάστημα του τελευταίου διμήνου η δολαριακή τιμή του πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 1,7% και κατά 2,9% με βάση την αποτίμησή του σε ευρώ. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό το «ξύπνημα» της ζήτησης θα ευθυγραμμιστεί με τις ζωηρές ανησυχίες για τον πληθωρισμό ή όχι…



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου