ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΔΡΕΒΑΝΟΥ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΙΣ... ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Αναλυτικά όλη η επιστολή:

«Ξάνθη 28/9/2021.

ΠΡΟΣ

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ξάνθης

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ, περιλαμβάνονται και δύο θέματα που αφορούν την έγκριση αποδοχής των όρων για την χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δύο έργων και ειδικότερα το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Γεωτρήσεων και Αντλιοστασίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης» προϋπολογισμού 4.657.077,00€ πλέον Φ.Π.Α. στα πλαίσια της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ AT03 – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΩΝ, του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον» και καλεί τα μέλη του Δ.Σ. ( 12ο θέμα ) και το έργο «Νέες Υποδομές Επεξεργασίας Λυμάτων και Αντικατάσταση υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Ξάνθης» στα πλαίσια της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΑΤ02 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ, του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον» για το υποέργο: Υποέργο 2 «Αντικατάσταση υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, Προϋπολογισμού 2.417.740,00 ευρώ (13ο θέμα ). Και τα δύο έργα αφορούν προμήθεια εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τη φύση τους τα παραπάνω έργα εντάσσονται στην κατηγορία των προμηθειών και όχι των κατασκευαστικών έργων, και στις περιπτώσεις αυτές το ποσό του ΦΠΑ, που αναλογεί στην προμήθεια, αποτελεί μη επιλέξιμη δαπάνη και το ποσό πρέπει να καλύπτεται από τους ιδίους πόρους του φορέα υλοποίησης της προμήθειας, δηλαδή της ΔΕΥΑΞ. Η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της πρότασης  στο Πρόγραμμα και αποδεικνύεται με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ.

Με τις 194/2020 και 197/2020 αποφάσεις, εγκρίθηκε ομόφωνα, από τα παρόντα μέλη, η υποχρέωση πληρωμής από ιδίους πόρους της Επιχείρησης, ο ΦΠΑ, που επιβαρύνει τις παραπάνω προμήθειες.

Επειδή στις εισηγήσεις των παραπάνω αποφάσεων δεν προσδιορίζεται το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις προμήθειες, ούτε ο Κωδικός Εξόδων που θα βαρύνουν και επειδή η συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 2020 έγινε δια περιφοράς, τα μέλη του ΔΣ πριν την ψήφιση των εισηγήσεων, ενημερώθηκαν για το ποσό του ΦΠΑ, τους Κωδικούς Εξόδων που θα βαρύνουν αλλά και την δυνατότητα κάλυψης του ποσού από τον ετήσιο Προϋπολογισμό της Επιχείρησης, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών πάγιων υποχρεώσεων;

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΔΡΕΒΑΝΟΣ

Πρώην Πρόεδρος και Αναπλ. Μέλος του παρόντος ΔΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου