Στην Ρωσία ο Ερντογάν – Με περιορισμένη ατζέντα η συνάντηση με τον Πούτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Xωρίς κορόνες και επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, κι ενώ μόλις επέστρεψε με «άδεια χέρια από τη Ν. Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσηλώνονται στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία την οποία και χαρακτηρίζουν δύσκολη.

Στη συνάντηση στο Σότσι ο Ερντογάν, όπως είχε δηλώσει από τον Αύγουστο, αναμένει λεπτομέρειες σχετικά με την αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400, ωστόσο το Κρεμλίνο περιόρισε την ατζέντα, με ανακοίνωση ότι τα θέματα αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, την κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία.

Η συμφωνία για παροχή φυσικού και υγροποιημένου αερίου την οποία έχει καθυστερήσει η Τουρκία ενώ οι τιμές έχουν ήδη εκτιναχθεί, χαρακτηρίζεται ως αγκάθι στις συνομιλίες.

Το ίδιο και το θέμα της Συρίας, καθώς ο Τ. Ερντογάν ζητά βοήθεια από την Μόσχα στην απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται την ίδια ώρα αν οι «εντατικές» τουρκικές στρατιωτικές πτήσεις προς τη Δυτική Λιβύη τις τελευταίες δύο εβδομάδες με στρατιωτικά αεροσκάφη TuAF A400M-180 προμηνύουν εξελίξεις σχετικά με τους Σύριους μισθοφόρους που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη.

Mε την επιβολή νέων κυρώσεων προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε αγορά και νέας παρτίδας ρωσικών S-400

Ο Ερντογάν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είχε δηλώσει ότι χτυπάει την πόρτα της Ρωσίας περιγράφοντας ως κακές τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και απαιτώντας αποζημίωση για τα «ασύμβατα» με τους ρωσικούς S -400 αμερικανικά αόρατα βομβαρδιστικά F-35.

Όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας, η Τουρκία θα ανοίξει τη συζήτηση και για εγχώρια κατασκευή των S-400 τα οποία θα μπορούσε και να εξάγει.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Κωνσταντινούπολη -Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου