Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες και τα τετελεσμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Για ακόμα μια φορά οΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε  την κυβέρνηση της Ελλάδας να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Όπως είπε,σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε συμπόσιο με τίτλο «η Θάλασσα των νήσων (σ.σ. Αιγαίο Πέλαγος) και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο 9η Σεπτεμβρίου, ενώ η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματά της μέχρι τέλους, πάντα άνοιγε χώρο και για τη διπλωματία. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η πλευρά που αύξησε την ένταση ήταν η Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε στη διοίκηση της Αθήνας λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία απορρέουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο και ότι ότι διατηρούν αυτή τη θετική στάση μέχρι και σήμερα. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάσει του δικαίου γειτονίας. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για μια κουβάρι προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρώπης, με αφορμή το προσφυγικό, αναφερόμενος, μάλιστα, στον Αϊλάν Κουρντί, τον τρίχρονο Σύρο που ξεψύχησε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του, Γκαλίπ, και την 35χρονη μητέρα τους, Ριχάν. Η φωτογραφία του Αϊλάν που ξεβράστηκε σε παραλία κοντά στο Μπόντρουμ, τον Σεπτέμβριο του 2015, έκανε το γύρο του κόσμου και «στοίχειωσε» την Ευρώπη.

«Το μωρό Aylan, του οποίου το μικροσκοπικό σώμα ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια, έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες ως στιγμή ντροπής στον σύγχρονο κόσμο. Οι δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα από το δράμα του μωρού Aylan».

Στις ΗΠΑ για τη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ενεργούσαν πάντοτε με ψυχραιμία απέναντι στα βήματα της γειτονικής Ελλάδας, ιδίως στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και στις ανακοινώσεις Navtex και ότι έδιναν πάντα προτεραιότητα στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 19-21 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου