Βάλτε το τρέξιμο στη καθημερινότητά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση, τις προτιμήσεις και τη διάθεσή σας, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς τρέξιμο, τζόγκινγκ ή και αθλητικό περπάτημα.

Αθλητικό περπάτημα

Πρόκειται για έντονο περπάτημα με αρκετά μεγάλο διασκελισμό (περίπου 50 εκ.). Συνήθως χρειάζεστε 10-12 λεπτά για να καλύψετε απόσταση 1 χιλιομέτρου. Είναι ιδανική άσκηση για τους πιο αγύμναστους, γι’ αυτούς που έχουν λίγα κιλά παραπάνω, αλλά και για τις εγκύους (αν βέβαια είναι σύμφωνος και ο γιατρός τους).

Τι θα κάψετε: Περπατώντας έντονα για 30 λεπτά περίπου θα κάψετε από 90-250 θερμίδες, ανάλογα με το αν είστε άνδρας ή γυναίκα.

Τζόγκινγκ

Ο διασκελισμός είναι λίγο μικρότερος (γύρω στα 40 εκ.) και μόνο το ένα πόδι έρχεται κάθε φορά σε επαφή με το έδαφος. Η ταχύτητα ανεβαίνει, δηλαδή καλύπτετε μια απόσταση 1 χιλιομέτρου σε 7,5-9 λεπτά. Είναι πιο έντονη άσκηση από το περπάτημα, απαιτεί καλύτερη φυσική κατάσταση και συμβάλλει στην απώλεια περισσότερων θερμίδων. Δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με έντονα προβλήματα στα γόνατα, στην καρδιά και στη μέση, καθώς και για τις εγκύους. Αν έχετε να γυμναστείτε καιρό, καλό είναι να εναλλάσσετε το τζόγκινγκ με το αθλητικό περπάτημα.

Τι θα κάψετε: Κάνοντας τζόκινγκ για 30 λεπτά περίπου μπορείτε να κάψετε γύρω στις 200-450 θερμίδες, ανάλογα βέβαια και με το αν είστε άνδρας ή γυναίκα.

Τρέξιμο

Ο διασκελισμός είναι μεγαλύτερος από 50 εκ. και υπάρχουν στιγμές που και τα δύο πόδια είναι στον αέρα. Μπορείτε να καλύψετε απόσταση 1 χιλιομέτρου σε λιγότερο από 7,5 λεπτά. Στο τρέξιμο υπάρχουν πολλές αναπηδήσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις των ποδιών. Πρόκειται για έντονη αεροβική άσκηση που καίει περισσότερες θερμίδες, γι’ αυτό και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Δεν ενδείκνυται για άτομα με περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό. Πριν ξεκινήσετε συστηματικά το τρέξιμο, καλό είναι να κάνετε προληπτικά έναν καρδιολογικό έλεγχο.

Τι θα κάψετε: Τρέχοντας επί 30 λεπτά μπορεί να κάψετε 360-600 θερμίδες, ανάλογα με το αν είστε άνδρας ή γυναίκα.

* Οσο τρέχετε, πρέπει να ενυδατώνετε συνεχώς τον οργανισμό σας. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει τάση για λιποθυμία και υπερθέρμανση του σώματος. Η μεγάλη ποσότητα νερού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και να βαρύνει το στομάχι σας.

* Αν τρέξετε μαζί με έναν φίλο σας ή με τον σύντροφό σας η ώρα θα περάσει πολύ πιο ευχάριστα.

* Τρέξτε φορώντας πάντα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο που προστατεύουν από τους κραδασμούς, προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη στο πέλμα και στον αστράγαλο και αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε όσο πιο έντονα μπορείτε προκειμένου να χάσετε γρήγορα τα περιττά σας κιλά. Για να κάψετε το λίπος, χρειάζεται αεροβική άσκηση μέτριας έντασης με μεγάλη διάρκεια. Ξεκινήστε με περπάτημα ή τζόγκινγκ και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο και την ένταση.

Να θυμάστε ότι το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει το αδυνάτισμα, αλλά δεν αρκεί για να δείτε την επιθυμητή διαφορά. Πρέπει επίσης να προσέχετε τη διατροφή σας.

Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου