5+1 συμβουλές για ανεξάρτητα παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο για αυτούς να γίνουν πιο αυτάρκη και υπεύθυνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ένστικτό μας ως γονείς συχνά να τους διευκολύνουμε, να τους απαλλάσσουμε από τα λάθη τους και να περιορίζουμε τις εμπειρίες τους με τον αγώνα ή την αποτυχία.

Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να κάνετε το παιδί σας πιο ανεξάρτητο, αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο.

Εδώ είναι μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να βοηθήσετε το μικρό σας να είναι πιο ανεξάρτητο:

#1 Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Μπορεί να φαίνεται αντίθετο στην αρχή, αλλά το να αφήνεις τα παιδιά να κάνουν λάθη θα τους μάθει πώς να πετύχουν στη ζωή. Όταν κάνουν λάθος, ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει και βοηθήστε τους να σκεφτούν πώς θα κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά.

Είναι δύσκολο να δεις το παιδί σου να παλεύει. Αλλά αν εστιάσετε στη διδασκαλία τους ότι η αποτυχία είναι απλώς ανατροφοδότηση, βοηθά στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανάπτυξης και με αυτή τη νοοτροπία, θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν κάθε αγώνα με σιγουριά.

#2 Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους σε οικιακές εργασίες

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει μικρές εργασίες. Βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε δουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και απαραίτητες, αφού τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να βοηθήσουν όταν αισθάνονται ότι συμβάλλουν στο νοικοκυριό ουσιαστικά.

Οι εργασίες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, απλώς κάτι που απαιτεί από αυτά να σκεφτούν εκ των προτέρων και να σχεδιάσουν.

#3 Προσφέρετε επιλογές και ελευθερία, αλλά εντός ορίων

Η προσφορά ελευθερίας και η δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν επιλογές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ενδυναμώσετε, να τα βοηθήσετε να οικοδομήσουν ένα αίσθημα  ευθύνης και να τους εμφυσήσετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να λαμβάνουν αποφάσεις. Προσπαθήστε να προσφέρετε στα παιδιά σας δύο ή τρεις επιλογές που σας βολεύουν – αυτό σας βοηθά να πείτε «ναι» σε όποια επιλογή κι αν κάνουν.

Το να δίνουμε πολλές ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να δείξουν στα παιδιά ότι οι προτιμήσεις, οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους γίνονται σεβαστές.

#4 Δώστε τους χώρο

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μάθουν και ν’ αναπτυχθούν. Κι αν δεν έχουν την ευκαιρία να είναι πραγματικά ανεξάρτητα, δεν θα γίνουν πιο ανεξάρτητα. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία δίνοντας στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει, χωρίς υπερβολική επίβλεψη. Για παράδειγμα, αν παίζουν σε άλλο δωμάτιο αφήστε τα να παίξουν χωρίς να μπείτε να τα ελέγξετε ή ελέγξτε τα διακριτικά. Μπορείτε, επίσης, να τα στείλετε στο φούρνο να αγοράσουν ψωμί ή τυρόπιτα ενώ παρακολουθείτε από ασφαλή απόσταση.

Προσπαθήστε να βρίσκετε τουλάχιστον έναν τρόπο κάθε μέρα όπου το παιδί σας μπορεί να πετύχει κάτι «μόνο του» χωρίς εσάς δίπλα του.

#5 Αποφύγετε την υπερδιόρθωση

Στο μέτρο του δυνατού, αποφύγετε τη διόρθωση του παιδιού σας όταν προσπαθεί να κάνει κάτι ανεξάρτητα. Για παράδειγμα, αν ζητήσετε από το μικρό σας να στρώσει το κρεβάτι του και δεν είναι τέλειο, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το φτιάξετε. Προσπαθήστε πάντα να έχετε κατά νου ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να επιτρέψετε στο μικρό σας να αναλάβει την ευθύνη.

Δεν θα θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν, αν κάθε φορά που το κάνουν διορθώνονται.

#6 Σχεδιάστε το σπίτι σας έχοντας στο μυαλό σας την ανεξαρτησία

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε το χώρο σας θα επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σας να εξασκήσει την ανεξαρτησία του. Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να μπορεί να κάνει κάτι ανεξάρτητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαμηλότερο ράφι για τα ρούχα, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα. Προσθέστε έναν γάντζο στο ύψος των ματιών για να κρεμάσουν το σακίδιο τους μετά το σχολείο. Βάλτε ένα σταθερό σκαμπό κοντά στο ψυγείο για να πάρουν το σνακ τους από το ψυγείο ή το ντουλάπι, χωρίς βοήθεια.

Απλώς θυμηθείτε ότι όσα περισσότερα κάνετε για αυτά, τόσα λιγότερα πρέπει να κάνουν για τον εαυτό τους.

Το «κλειδί» για να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα είναι να τους επιτρέψετε ενεργά και με σιγουριά να είναι ανεξάρτητα.

Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου