«Παρμενίων 21»: Σενάριο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος στην άσκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σενάριο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade) εξετάστηκε την Δευτέρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 21».

Όπως ανακοινώθηκε, σκοπός ήταν, αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκάφους σε κατάσταση «Renegade» και αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας διοίκησης και ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου, Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου, Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου, Στυλιανού Πετράκη.

Το αεροσκάφος «Renegade» προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Μετά την απογείωση, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης.

‘Αμεσα, δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής – για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν δύο F-16 – από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Παράλληλα, το ίχνος του αεροσκάφους «Renegade» παρακολουθούσε το 2ο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου (ΑΚΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «Renegade», το οποίο, ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των αεροσκαφών επιφυλακής, κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου