Βουλγαρία: Εντοπίστηκαν τρεις εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Σε «επιφυλακή» η Θράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων καταγράφονται στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπό τον φόβο εξάπλωσης της νόσου και στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 18, 19 και 20 Αυγούστου μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων 3 πρωτογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Pazardzhik – η οποία αφορούσε συστηματική εκτροφή αποτελούμενη από 13.000 χοίρους – και Hisar.

Πρόκειται για περιοχές πολύ κοντά στη Θράκη, με την πρώτη να απέχει 3,5 ώρες από την Ξάνθη και τη δεύτερη σχεδόν μόλις 2 ώρες.

Στη Βουλγαρία από την αρχή του έτους έως και τις 23.08.2021, έχουν εντοπιστεί τέσσερις εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 193 εστίες σε αγριόχοιρους.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφίσταται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

-Στην άμεση συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας µε στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα µε το Σχέδιο Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων.
-Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.
-Στον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
-Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.
-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου