Το παράπονο του Οικουμενικού Πατριάρχη: Οι τουρκικές αρχές δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Mega και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ.κ. Βαρθολομαίου, την Ίμβρο, ενώ φέτος ο ίδιος συμπληρώνει 60 χρόνια ιερωσύνης και 30 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε διάφορα σημαντικά ορόσημα της ζωής του ως λαϊκός και ως κληρικός, αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, καυτηριάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνορθόδοξη μειονότητα, αλλά και τις μειονότητες εν γένει.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα, για εμάς στην Κωνσταντινούπολη, είναι η συρρίκνωσις της ομογενείας. Μείναμε λίγοι, προσπαθούμε με τα νύχια και με τα δόντια κατά το δη λεγόμενον να κρατήσουμε όσα παρελάβομεν από τους προγόνους μας. Την διατήρηση της κοινοτικής περιουσίας, την αξιοποίηση της περιουσίας. Δυστυχώς η κυβέρνησις της Αγκύρας, να διεξαγάγουμε εκλογές για την ανανέωση των εφοριών και των επιτροπών των εκκλησιών μας και των ευαγών ιδρυμάτων, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις άλλες μειονότητες κατά τρόπον άδικον, αυθαίρετον, παράλογον, δεν μας λένε γιατί, γιατί 8 χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε εκλογές. Αλλά και όταν θα επιτραπούν οι εκλογές οι ομογενείς που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοίκηση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων μας είναι ολιγάριθμοι. Δυστυχώς υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες των διωγμών –γιατί να μην το πω- των αδικιών –επί το επιεικέστερο- που έγιναν εις βάρος της ομογενείας και οδήγησαν εις την φυγήν, εις την αναχώρηση των ομογενών. Άλλοτε ήταν τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του ’55, ήταν το ’64 οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων, οι γενικότερες συνθήκες που δεν εμπνέουν το αίσθημα της ασφαλείας εις τους ομογενείς –ιδιαιτέρως σε αυτούς που έχουν παιδιά, κορίτσια, και έφυγαν και γι’ αυτό είμεθα σήμερα οι ολίγοι που φυλάγουμε τις Θερμοπύλες του γένους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου