Γενικές οδηγίες για τα γεύματα των παιδιών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορεί να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, η καθημερινή διατροφή όμως των παιδιών αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο τομέα που θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, διατηρώντας τα υγιή, ευδιάθετα και γεμάτα ενέργεια. Επισημαίνουμε λοιπόν κάποια βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί, από μικρή ακόμη ηλικία, να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση σε οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό και να ακολουθεί τον «χρυσό» κανόνα του μέτρου.
Γενικές οδηγίες για τα γεύματα των παιδιών

Το πρωί

Το πρωινό του παιδιού είναι από τα βασικά γεύματά του, αφού του δίνει ενέργεια για να αρχίσει την ημέρα του.

Ετσι λοιπόν 1 ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με σπιτική μαρμελάδα ή μέλι, ή δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο είναι ιδανικά για το πρωινό του.

Το δεκατιανό

Ενδιάμεσα από το πρωινό και το μεσημεριανό του, το παιδί πρέπει να φάει ένα σνακ. Οταν είναι στο σχολείο δεν το αφήνουμε να επιλέγει μόνο του το κολατσιό από το κυλικείο του σχολείου εάν δεν σιγουρευτούμε για την ποιότητά του.

Σε περίπτωση που το κυλικείο δεν διαθέτει «υγιεινές τροφές» τότε φροντίζουμε από το σπίτι να παίρνει μαζί του κάτι που θα ετοιμάσουμε εμείς.

Αυτό μπορεί να είναι 1 τοστ με τυρί και λαχανικό π.χ. ντομάτα ή 1 φρούτο ή 1 κομμάτι σπιτικό κέικ.

Το μεσημέρι

Το μεσημεριανό φαγητό πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πάντα το γεύμα του να συνοδεύεται από σαλάτα που είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το απογευματινό

Το απόγευμα είναι η ώρα του παιχνιδιού και του διαβάσματος, άρα και των φρούτων καθώς και της δεύτερης μερίδας γαλακτοκομικών που θα στηρίξουν και θα καλύψουν τις ανάγκες του για ενέργεια.

Το βραδινό

Το βραδινό ενός παιδιού θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να μη συγκρίνεται με του ενηλίκου, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε το πεπτικό του σύστημα, αλλά αρκετό για να μην πεινάει μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Ενα τοστ με τυρί και καροτάκι ή 1 αβγό με 1 φέτα ψωμί ή 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά είναι ιδανικά για το τελευταίο γεύμα του παιδιού.

Τι δεν κάνουμε σωστά

Ολοι οι γονείς ενδιαφέρονται για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν και μπορεί να επηρεάσουν λανθασμένα τη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό. Δείτε τα 3 βασικά λάθη που συχνά κάνουμε.

1. «Καθάρισε το πιάτο σου»

Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν. Τα παιδιά ακολουθούν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο του κορεσμού.

Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση την πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες.

Τίp: Μην ενθαρρύνετε το παιδί να «αδειάζει» το πιάτο του. Βάλτε του μικρές προς μέτριες μερίδες, με εξαίρεση τα λαχανικά όπου δεν υπάρχει περιορισμός.

2. «Φάε τις φακές και μετά θα σου δώσω σοκολάτα»

Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά μπορεί να γίνεται πολύ κουραστικό και οι γονείς πολλές φορές ακολουθούμε τον δρόμο της «εξαγοράς». Δυστυχώς, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο.

Tip: Μη συνδέετε το γλυκό με τα άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν τον «θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου».

3. Συχνή προσφορά φαγητού

Προσφέρουμε συνεχώς φαγητό στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια. Το διαρκές όμως τσιμπολόγημα μπορεί να τα οδηγήσει στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα.

Tip: Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός γευμάτων (3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ). Το ένα γεύμα από το άλλο να μη γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών.

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να φάνε φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόνο το 21% των παιδιών καταναλώνει τις ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά και οι γονείς πρέπει να εφευρίσκουν τρόπους για να τα δελεάσουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνεχόμενη έκθεση των παιδιών στις συγκεκριμένες τροφές μπορεί να αυξήσει την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν. Βέβαια, απαιτείται υπομονή καθώς ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10-15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ κουραστική, όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και οι φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πράγματι, όταν τα παιδιά βλέπουν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών σε βιβλία, αυξάνεται η επιθυμία τους να δεχτούν τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή τους. Συνεπώς:

Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου