Λόγοι που πονάει η κοιλιά του παιδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο πόνος στην κοιλιά είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των παιδιών. Πολλές φορές η αιτία είναι απλούστατη και παροδική: Για παράδειγμα, μπορεί απλώς να έφαγε περισσότερα πατατάκια από όσα μπορούσε να αντέξει το στομάχι του όσο ήσασταν στο πάρτι του συμμαθητή του. Οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν άλλη μία συνηθισμένη αιτία κοιλιακού άλγους – όμως σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται. Άλλες φορές, ωστόσο, ο πόνος του μπορεί να οφείλεται σε φαινομενικά μυστηριώδεις αιτίες, και αυτό δεν μπορεί να μην σας ανησυχήσει. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τους ενόχους, είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μπορέσετε να το βοηθήσετε. Φυσικά, ο παιδίατρος είναι πάντα ο μόνος υπεύθυνος να κρίνει περί τίνος πρόκειται.
Δυσκοιλιότητα και αέρια

Πρόκειται για τα πιθανότερα αίτια της δυσφορίας του παιδιού σας. Συνήθως ο πόνος που νιώθει μεταφράζεται σε κράμπες και έντονο φούσκωμα.

Τι του συμβαίνει: Έχει πάνω από δύο ημέρες να επισκεφθεί την τουαλέτα ή τώρα τελευταία κάνει… μισές δουλειές! Αλλιώς δεν αποκλείεται κάποια τροφή που κατανάλωσε πριν αισθανθεί δυσφορία να του προκάλεσε αέρια.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επενδύστε στις φυτικές ίνες και βεβαιωθείτε πως πίνει αρκετά υγρά. Ταυτόχρονα, βάλτε ένα φρένο στις «λευκές» τροφές, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες. Τα προϊόντα ολικής άλεσης και ο χυμός αχλαδιού δεν αποκλείεται να το βοηθήσουν. Αν εξακολουθεί να δυσκολεύεται, καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρό του. Όσον αφορά τα αέρια, προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιες τροφές τα πυροδοτούν. Συνήθειες ύποπτοι είναι τα όσπρια, τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα γαλακτοκομικά, σε περίπτωση που έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Άλλη μια συνηθισμένη αιτία για τον πόνο των μικρών μας, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκδηλώνεται ως αίσθημα καύσου στο στήθος και τη μέση της κοιλιάς. Ενίοτε μπορεί να διαταράσσει και τον ύπνο τους.

Τι του συμβαίνει: Ο σφιγκτήρας που επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι έχει χαλαρώσει. Ως αποτέλεσμα, το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με τα γαστρικά υγρά γυρίζει πίσω στον οισοφάγο του παιδιού. Πολλά μωρά αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν την ηλικία των 6 μηνών, οπότε και συνήθως υποχωρεί. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και στα μεγαλύτερα παιδιά, στα οποία και χρειάζεται ιατρικό έλεγχο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν υποψιάζεστε ότι το μικρό σας αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αφαιρέσετε από το διαιτολόγιό του τις λιπαρές τροφές, τα πικάντικα πιάτα, τα όξινα φρούτα, την μέντα, τη σοκολάτα και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη. Επίσης, είναι σημαντικό τα γεύματά του να μην είναι υπερβολικά μεγάλα και να μην ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό.

Κοιλιακά άλγη λειτουργικής αιτιολογίας

Έτσι ονομάζεται ο πόνος γύρω από τον αφαλό, ο οποίος είναι συνήθως εντονότερος την ώρα που ξυπνά και την ώρα που πέφτει για ύπνο. Ενδέχεται να κρατά για πολλές ώρες κάθε φορά ή να επανεμφανίζεται σε βάθος αρκετών εβδομάδων, ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονος.

Τι του συμβαίνει: Φαίνεται πως κάποια πιτσιρίκια έχουν πιο ευαίσθητο έντερο από τα υπόλοιπα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια γαστρεντερίτιδα ή ακόμη και τα φυσιολογικά αέρια να τους προκαλούν επιπλέον πόνο, αλλά και να αφήνουν το έντερό τους ερεθισμένο για κάποιες μέρες μετά. Άλλη μια αιτία είναι το άγχος. Τα νεύρα του εντέρου συνδέονται άμεσα με τον εγκέφαλο – αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε ενόχληση στο στομάχι όταν τρομάζουμε ή ενθουσιαζόμαστε. Ορισμένα παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή της αλληλοεπίδρασης των νευρώνων εγκεφάλου – εντέρου. Έτσι, το στομάχι τους αντιδρά πιο έντονα στο στρες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Παράλληλα, αν και δεν θα πρέπει να υποτιμάτε τον πόνο του ή να τον αντιμετωπίζετε με καχυποψία, ίσως το βοηθήσει αν προσπαθήσετε να τραβήξετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Είναι σημαντικό να μην χάσει πολλές μέρες μαθήματος για αυτόν το λόγο. Αν το πρόβλημα ξεκινά από το άγχος, τα κενά που θα δημιουργηθούν θα το επιτείνουν, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο πόνου και στρες.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο ίσως γνωρίζετε ως σπαστική κολίτιδα, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό όμως δεν είναι επικίνδυνο. Παρουσιάζεται ως κολικός ή πόνος χαμηλά στην κοιλιά – συνήθως, μάλιστα, στην αριστερή πλευρά – ενώ μπορεί να συνοδεύεται από έντονο φούσκωμα, αέρια και εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Συνήθως προσβάλλει άτομα εφηβικής ηλικίας και άνω, όμως δεν είναι απίθανο να συμβεί και σε μικρότερα παιδιά.

Τι του συμβαίνει: Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά. Συνήθως, πάντως, αυτές οι ενοχλητικές συσπάσεις του εντέρου συμβαίνουν ως αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές ή σε έντονα συναισθήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώστε ότι αυτό είναι όντως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μικρό σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, όμως ο παιδίατρος θα μπορέσει να το διαγνώσει αποκλείοντας άλλες πιθανότητες. Έπειτα, φροντίστε να καταναλώνει περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερες λιπαρές τροφές και χυμούς με πρόσθετη φρουκτόζη και σορβιτόλη. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν αιτία για αυτό είναι το έντονο άγχος και κάντε βήματα για να το ανακουφίσετε.

Κοιλιακή Ημικρανία

Πρόκειται για μια διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, τα οποία βιώνουν μέτριο ή έντονο κοιλιακό πόνο, ναυτία και εμετούς. Η κοιλιακή ημικρανία έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκεί από 2 έως 71 ώρες κάθε φορά.

Τι του συμβαίνει: Ίσως το όνομα της συγκεκριμένης πάθησης σας ακούγεται παράξενο, έχει όμως την εξήγησή του: Φαίνεται πως προκαλείται από τους ίδιους νευροαγγειακούς παράγοντες που προκαλούν και την ημικρανία. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό σε οποιαδήποτε από τις δύο παθήσεις, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν ημικρανίες αργότερα στη ζωή τους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μόνο ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει, προτείνοντας κάποια αγωγή. Από την πλευρά σας, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι κοιμάται αρκετά και τρώει συχνά γεύματα και σνακ.

Πώς θα αναγνωρίσετε την σκωληκοειδίτιδα

Ο πόνος που αισθάνεται θα εντοπίζεται γύρω από τον αφαλό με κατεύθυνση προς τα κάτω και δεξιά, ενώ ενδέχεται να κάνει εμετό (συχνά πρασινωπό) και διάρροια. Ένα «τεστ» που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, είναι να πιέσετε το σημείο στην κοιλίτσα του που το ενοχλεί και έπειτα να απομακρύνετε γρήγορα το χέρι σας. Αν ο πόνος χειροτερέψει, είναι πιθανό η σκωληκοειδίτιδά του να έχει αναπτύξει φλεγμονή. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, πηγαίνετε αμέσως σε έναν παιδίατρο ή στο νοσοκομείο. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου