Ενημερώσου σχετικά με τις γυναικείες λοιμώξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Το καλοκαίρι είναι μία εποχή όπου οι γυναίκες ταλαιπωρούμαστε συχνά από γυναικολογικές λοιμώξεις που χωρίς να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα και απαιτούν την επίσκεψη στον γυναικολόγο καθώς και ειδική θεραπεία. Οι αιτίες είναι πολλές και μπορούν να αναζητηθούν:

* Στα μικρόβια που καραδοκούν όταν η θάλασσα, η άμμος, η παραλία, η πετσέτα με την οποία θα σκουπιστούμε δεν είναι τόσο καθαρές.

* Στο κρύο νερό που πιθανώς κάνει πιο ευαίσθητο το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να είναι το αναπαραγωγικό σύστημα πιο ευάλωτο στην είσοδο μικροβίων.

* Στην υγρασία που είτε εξαιτίας τού ότι φοράμε το μαγιό είτε λόγω της πολλής ζέστης και του ιδρώτα αναπτύσσεται στην περιοχή, και με τη σειρά της ευνοεί τις γυναικολογικές λοιμώξεις

Πώς προκαλούνται οι γυναικολογικές λοιμώξεις

Το μαγιό, εξαιτίας του συνθετικού υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο, είτε είναι βρεγμένο είτε στεγνό, αυξάνει τη θερμοκρασία της περιοχής, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το pH του κόλπου και να ευνοείται η ανάπτυξη ενδογενών μικροβίων όπως για παράδειγμα οι μύκητες. Ή – ακόμα χειρότερα – σε μία βρώμικη θάλασσα ή παραλία (όπως αντίστοιχα και σε μία χρησιμοποιημένη πετσέτα) μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρόβιο (π.χ. τριχομονάδες, παθογόνοι κόκκοι, αιμόφιλος του κόλπου), που εισχωρώντας από το αιδοίο προς στον κόλπο μπορεί να προκαλέσει μία κολπίτιδα. Στη συνέχεια η λοίμωξη ακολουθεί συνήθως την αντίθετη οδό από αυτήν της εισαγωγής των μικροβίων, και αφού έχει ξεκινήσει από τον κόλπο ως κολπίτιδα θα προχωρήσει προς τα έξω γεννητικά όργανα ως αιδοιίτιδα.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις αυτές παρουσιάζουν έντονα και εμφανή συμπτώματα, που θα μας βοηθήσουν να τις αναγνωρίσουμε. Αυτά είναι:

* Υπερέκκριση υγρών. Τα υγρά αυτά είναι λευκωπά και έχουν υφή τυριού και μυρωδιά ζύμης όταν πρόκειται για μύκητες, ενώ είναι κίτρινα ή κιτρινοπράσινα και δύσοσμα όταν οφείλονται σε τριχομονάδες.

* Κνησμός, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή του κόλπου.

* Δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή).

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, μικρά έλκη στην περιοχή του αιδοίου και του κόλπου καθώς και τραυματισμοί του κολπικού βλεννογόνου κατά την επαφή και έτσι οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αίμα μετά την ερωτική συνεύρεση.

Πώς θα προλάβουμε τις γυναικολογικές λοιμώξεις

Για να προλάβουμε αυτές τις φλεγμονές θα πρέπει να:

* Αλλάζουμε συχνά εσώρουχα και να προτιμάμε τα βαμβακερά, αποφεύγοντας τα πολύ στενά και τα συνθετικά.

* Αποφεύγουμε τα πολύ στενά και συνθετικά παντελόνια και προτιμάμε να φοράμε παντελόνια φαρδιά ή φούστες που δεν ευνοούν την τριβή που λόγω του ιδρώτα και της ζέστης βοηθούν στην ανάπτυξη μικροβίων.

* Αλλάζουμε συχνά σερβιετάκια και ταμπόν.

* Φροντίζουμε την υγιεινή των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιώντας ουδέτερα σαπούνια, κάνοντας πλύσεις με χαμομήλι καθώς και κολπικές πλύσεις με μη αντισηπτικά σκευάσματα, τα οποία διατηρούν το όξινο pH του κόλπου στα φυσιολογικά επίπεδα.

* Στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα ή ένα παρεό πάνω στις ξαπλώστρες ή στην άμμο στην παραλία.

* Αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό και αν είναι δυνατόν κάνουμε και ντους αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

* Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές.

Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε

Σε περίπτωση που προκύψει κάποια τέτοια λοίμωξη ο μόνος κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση, αφού γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού, είναι ο γυναικολόγος που θα συστήσει την ειδική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή (κολπικά υπόθετα ή αλοιφές και θεραπεία από το στόμα) καθορίζεται ανάλογα με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και η ίδια συστήνεται και στον σύντροφο της γυναίκας που υποφέρει από τη λοίμωξη.

Οταν νοσεί το ουροποιητικό

Το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να επιφυλάσσει και προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό. Μία τέτοια επιπλοκή είναι η κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη. Είναι δηλαδή πιθανό να εισχωρήσει από την ουρήθρα κάποιο μικρόβιο, που μπορεί να βρεθεί στη θάλασσα αν τα νερά της είναι μολυσμένα, και να προκαλέσει μία κυστίτιδα. Θα την αναγνωρίσουμε επειδή θα έχουμε πιθανώς συχνουρία, επιτακτική ούρηση, αίσθημα καύσου, τσούξιμο και πόνο κατά την ούρηση, κακουχία, κακή διάθεση, πόνο χαμηλά στην κοιλιά, πυρετό, αιματουρία. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η θεραπεία συνίσταται σε καλλιέργεια ούρων και λήψη αντιβίωσης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα-χειρουργό-γυναικολόγο.

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου