Δηλώσεις Μητσοτάκη: Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


*Γράφει και σχολιάζει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης
Η δήλωση του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα, περιελάβανε πολλά, τα οποία θα σχολιαστούν εντός της ημέρας αλλά και τις επόμενες, αφού τα όσα διεμηνύθηκαν, αν μη τι άλλο δεν ήταν τυχαία.

Εκείνο που διέκρινα, εντός των δηλώσεων του κου Μητσοτάκη, δεν ήταν μόνο η “συγνώμη” του στον Ελληνικό Λαό, υπο το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Κυβέρνησης, αλλά το ότι πλέον άνοιξε τη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος διακομματικής  συναίνεσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο απο την πανδημία όσο και απο την κλιματική αλλαγή.

Η δήλωση του κου Μητσοτάκη επι του συγκεκριμένου σημείου: “…εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας…”

Ηταν δήλωση ενότητας; Σίγουρα ναι! Ενας Πρωθυπουργός πρέπει να ενώνει!

Ηταν δήλωση πρόσκλησης συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων; Ισως, αλλά έτσι φαίνεται!

Διότι είναι ξεκάθαρο, ότι όλα όσα αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, δεν “γεννήθηκαν” απο το 2019 και εντεύθεν. Υπήρχαν, επρόκειτο για τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, πάνω στις οποίες κάποτε στήθηκαν πολιτικές και οικονομικές “επιχειρήσεις” κάποιων πολιτικών σχηματισμών.

Σήμερα, η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί στα σοβαρά ζητήματα της πανδημίας και του εθνικού σχεδιασμού υγειονομικής αναβάθμισης και ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος, της εθνικής άμυνας, χωρίς συναίνεση, χωρίς διακομματικό διάλογο.

Η Ελλάδα, δεν μπορεί να πορευτεί μονοδιάστατα σε ένα μέλλον χωρίς σχεδιασμό και χωρίς στόχο.

Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού η οποία κατ’ εμέ, είναι προάγγελος πολιτικών εξελίξεων.

Μου φαίνεται φυσικό επακόλουθο, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ή να δει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Οπως μου φαίνεται και φυσικό επακόλουθο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργείο, με αρμόδιο Υπουργό άμεσα διασυνδεδεμένο με τα Υπουργεία Αμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει την πολιτική ατζέντα εντελώς διαφορετικά απ’ ότι θα περίμεναν ορισμένοι, που διακαώς ζητούν την παραίτησή του και την προκήρυξη εκλογών.

Οι εκλογές για τη χώρα θα σημάνουν οπισθοχώρηση, θα σημάνουν πολιτική αβεβαιότητα και σίγουρα το κράτος, που ήδη έχει τις μεγάλες παθογένειές του, δεν μπορεί να αντέξει μία άλλη μεταβατική περίοδο εν καιρώ πραγματικών πολέμων, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, που κλονίζουν έτσι και αλλιώς το ήδη ταραγμένο κοινωνικό σύνολο.

Ας ευχηθούμε, αυτή η συνεννόηση που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, να μην είναι ένα πολιτικό “πυροτέχνημα”, αλλά μία ουσιαστική πολιτική κίνηση, που θα φέρει τα μεγάλα θέματα της χώρας και του κόσμου στο προσκήνιο μιας υπερκομματικής συνεργασίας και πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου