Εικόνες εγκατάλειψης στο Βρετανικό Μουσείο – Μπήκε νερό στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τα ελληνικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, φαίνεται ότι έπληξαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Art Newspaper, παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί, με συνέπεια την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του μουσείου, επτά γκαλερί ελληνικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο, επρόκειτο να ανοίξουν ξανά για το κοινό στο τέλος Ιουλίου. Είχε προηγηθεί επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, λόγω των βροχοπτώσεων της 25ης Ιουλίου, ενώ οι πλημμύρες οδήγησαν σε εισροή υδάτων σε μία από τις ελληνικές γκαλερί του μουσείου.Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσε στην The Art Newspaper ότι «υπήρχε κάποια είσοδος νερού σε μία από τις γκαλερί» τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη γκαλερί. Επιπλέον, δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν ξανά οι εκθέσεις για το κοινό.

Κατά το παρελθόν έχει επισημανθεί αρκετές φορές η κακή κατάσταση των χώρων που φιλοξενούν τους ελληνικούς θησαυρούς. Μάλιστα, το 2018, ελληνικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από νερό που στάζει στη γκαλερί όπου στεγάζονται γλυπτά, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη φωτογραφία του The Art Newspaper από τον χώρο που φυλάσσονται τα ελληνικά εκθέματα – δείτε εικόνες ΕΔΩ – διακρίνεται ένας ανεμιστήρας, για να αντιμετωπιστεί, προφανώς, πρόβλημα υγρασίας.

Τι αναφέρει η Μενδώνη

Σε χθεσινή ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του σχετικά με την κατάσταση της αίθουσας των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε τα εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου