Στο στάδιο της καρπόδεσης το βαμβάκι στην Ξάνθη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Χρήσιμες καλλιεργητικές πρακτικές και γεωργικές προειδοποιήσεις για το βαμβάκι, στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

 Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Ξάνθης, έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη και πολύ καλή ανάπτυξη, οι οποίες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο του 80% της καρπόδεσης, χωρίς να διαπιστώνονται μέχρι σήμερα προσβολές καλλιεργειών.

  Τόσο για το πράσινο σκουλήκι όσο και για το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων είναι χαμηλές. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις, που πραγματοποίησαν γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Ξάνθης, φαίνεται ότι ξεκίνησε η ωοτοκία της 3ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού, όμως δεν διαπιστώνονται μέχρι σήμερα προσβολές καλλιεργειών. Η δεύτερη γενιά είχε μίας μικρής έντασης εμφάνιση και δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. Οι καλλιεργητές πρέπει να προσέξουν: Οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

  Επιβάλλεται να συνεχιστεί η επιστάμενη παρακολούθηση και αυτήν την περίοδο, από τους παραγωγούς της εξέλιξης του πληθυσμού του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού και να προβαίνουν οι ίδιοι, αν είναι δυνατόν και καθημερινά, σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση αν χρειαστεί. Πιθανή αύξηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού της τρίτης γενιάς, αν δεν αντιμετωπιστεί στη νεαρή ηλικία, κάτω του ενός εκατοστού, είναι ικανή να δημιουργήσει κάποια ζημία τόσο στα μεγάλα καρύδια όσο και στα μικρότερα, και πολύ περισσότερο στις όψιμες καλλιέργειες.

  Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την περαιτέρω οψίμιση της καλλιέργειας:

  Αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων. Συνιστάται η εφαρμογή των εγκεκριμένων από το ΥΠΑΑΤ ανασχετικών σε οψιμισμένες καλλιέργειες.

  Ενέργειες: (Κατώτατα όρια επέμβασης – Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα

  Για το Πράσινο σκουλήκι για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας του πράσινου σκουληκιού για την λήψη απόφασης επέμβασης, ψεκασμός με τα εγκεκριμένα/κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ορίζεται όταν βρίσκουμε ( 4) νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι ένα εκατοστό) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά ή μία νεαρή προνύμφη κατά μέσο όρο στα φυτά γραμμής μήκους 1,5 μέτρο.

  Για το Ρόδινο σκουλήκι για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας για την λήψη απόφασης επέμβασης, ψεκασμός με τα εγκεκριμένα/κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ορίζεται όταν διαπιστωθούν 5-8 προνύμφες στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων.

  Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι μη αναγκαίοι «προληπτικοί» ψεκασμοί. Όταν και αν χρειαστεί να γίνονται επαναληπτικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται με σκευάσματα πάντα εγκεκριμένα , διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ψεκασμός μόνον αν ξεπεραστεί το όριο επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου