Παράγοντες που επηρεάζουν το καρκίνο του πεπτικού συστήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων τύπων καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, η λιπώδης μάζα είναι το στοιχείο που αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία για αυτούς τους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσαν στο PLOS Medicine ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Ινστιτούτο Institutet.

Προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου. Στην παρούσα μελέτη, πάντως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική Βιοτράπεζα και μια εκτενή διεθνή κοινοπραξία καθώς και τη μέθοδο της μενδελιανής τυχαιοποίησης προκειμένου να διερευνήσουν ποιοι τύποι καρκίνου συνδέονται αιτιωδώς με το μέγεθος του σώματος και πώς στοιχεία όπως η λιπώδης μάζα, ο ΔΜΣ και το ύψος επηρεάζουν αυτόν τον κίνδυνο.

Μελέτησαν, λοιπόν, αν κάποιες γενετικές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν ένα άτομο για αυξημένη λιπώδη μάζα, ΔΜΣ ή μεγαλύτερο ύψος, προδιαθέτουν, επίσης, και για υψηλότερο κίνδυνο 22 διαφορετικών τύπων καρκίνου.

«Το σωματικό βάρος συχνά επηρεάζεται από την παρουσία του καρκίνου ή της αντικαρκινικής θεραπείας. Η εξέταση των γονιδίων και όχι του ύψους ή του βάρος του ατόμου μειώνει τον κίνδυνο εύρεσης μη αιτιωδών συσχετισμών σε δεδομένα παρατήρησης», εξηγεί η Susanna Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, σύμφωνα με το ygeiamou.gr.

ΔΜΣ και καρκίνοι του πεπτικού συστήματος

Η γενετική προδιάθεση για το μεγάλο ύψος σχετίστηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για διάφορους από τους τύπους καρκίνου που διερευνήθηκαν. Η γενετική προδιάθεση για υψηλό ΔΜΣ σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα του ήπατος, του στομάχου, του οισοφάγου και του παγκρέατος, αλλά όχι με συνολικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνους του πεπτικού συστήματος αποδόθηκε βασικά σε γονίδια που επηρεάζουν τη λιπώδη μάζα. «Αυτό σημαίνει ότι η λιπώδης μάζα αποτελεί πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου από το μέγεθος του σώματος και ότι ο υψηλός ΔΜΣ δεν αποτελεί απαραίτητα παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά κυρίως για καρκίνους του πεπτικού συστήματος», τονίζει η ειδικός.

Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση για αυξημένο ΔΜΣ σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών και των πνευμόνων, αλλά μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου.ΔΜΣ και καρκίνοι του πεπτικού συστήματοςΠερισσότερα κύτταρα, υψηλότερος κίνδυνος

Η μελέτη δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτούς τους συσχετισμούς, αλλά γενικά θεωρείται ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου επειδή έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση ανάμεσα στη λιπώδη μάζα και τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος μπορεί να πηγάζει από την αυξημένη κατανάλωση ουσιών που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στα λιπαρά τρόφιμα ή στα αυξημένα επίπεδα λιπώδους ιστού που αυξάνει τη φλεγμονή στην πεπτική οδό.

Τέλος, οι συνδέσεις ανάμεσα στην παχυσαρκία και καρκίνους που εμφανίζονται σε συγκεκριμένο φύλο είναι πιθανό να προκύπτουν από την παραγωγή αναπαραγωγικων ορμονών στον λιπώδη ιστό.

Πηγή: in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου