9+1 συμπτώματα της υπότασης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση δεν είναι απαραίτητα σοβαρή. Η χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση, εάν δεν υπάρχουν άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, μπορεί να είναι ο κανόνας για πολλούς ανθρώπους.

Αν όμως η υπόταση συνοδεύεται από κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, ίσως να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Ζάλη: Η ζάλη σε συνδυασμό με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σημάδι άλλων υποκείμενων αιτιών, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες. Η ζάλη είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της υπότασης και συχνά σχετίζεται με την απότομη αλλαγή θέσης, όπως το να σηκώνεται κάποιος από το κρεβάτι το πρωί, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λιποθυμία.

Έλλειψη συγκέντρωσης: Το άγχος, οι υποχρεώσεις και η έλλειψη ύπνου αποτελούν κοινές αιτίες αδυναμίας συγκέντρωσης. Εάν όμως έχετε χρόνια υπόταση και δυσκολίες στη συγκέντρωση, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα δεν μεταφέρεται με φυσιολογικό ρυθμό στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται επαρκώς τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε χρόνια υπόταση, η αφυδάτωση και η αδυναμία να ικανοποιήσετε τη δίψα σας, είναι ενδείξεις ότι η αρτηριακή σας πίεση χρήζει διερεύνησης.

Θολή όραση: Μία από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι η θολή όραση.

Δεν είναι μόνο τρομακτικό να το βιώνει κάποιος, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μόνιμες βλάβες στην όραση.

Εάν έχετε θολή όραση, δείτε αμέσως γιατρό.

Κρυάδες: Η υπόταση μπορεί να εμποδίσει το σώμα να μεταφέρει το αίμα στα άκρα προκαλώντας αίσθηση κρύου. Αν παρατηρήσετε ότι η επιδερμίδα σας γίνεται μπλε ή γκρι, είναι ένδειξη ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ χαμηλή και πρέπει να σας δει γιατρός.

Ταχυκαρδία: Εάν ο καρδιακός ρυθμός σας είναι πιο γρήγορος από το φυσιολογικό, μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση που προκαλεί ακανόνιστους παλμούς. Όταν η καρδιά δεν αντλεί το αίμα που χρειάζεται, χτυπάει γρηγορότερα από το φυσιολογικό.

Κούραση: Η κούραση είναι ένα ασαφές σύμπτωμα που μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως η αντίδραση σε μια νέα φαρμακευτική αγωγή ή η χαμηλή αιμοσφαιρίνη αίματος.

Κατάθλιψη: Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα κατάθλιψης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αρτηριακή πίεση χαμηλότερη του φυσιολογικού έχουν έως και 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Ναυτία και / ή εμετός: Ένας από τους πιο κοινούς τύπους υπότασης, η ορθοστατική υπόταση, εκδηλώνεται όταν είστε για μεγάλο διάστημα όρθιοι. Αυτός ο τύπος υπότασης προκαλεί δυσλειτουργία στην επικοινωνία της καρδιάς και του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι ή ακόμα και εμετό σε ακραίες περιπτώσεις.

Λιποθυμία: Σε ακραίες περιπτώσεις, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσει απώλεια συνείδησης. Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ροής αίματος προς τον εγκέφαλο.

Με πληροφορίες από  Reader’s digest

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου