Μετάλλαξη Delta: Ένα κρούσμα καταγράφηκε στον Έβρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Σε Αττική και Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα - Το ινδικό στέλεχος αυξάνει τα ποσοστά του στην ελληνική επικράτεια

Η Αττική και η Κρήτη εξακολουθούν να εμφανίζονται ως οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού, σύμφωνα με την αποψινή (29/7) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στο λεκανοπέδιο, συγκεκριμένα, τα περιστατικά με το μεταδοτικότερο ινδικό στέλεχος ανέρχονται σε 1.516. Τα περισσότερα εξ αυτών, τα 430, ταυτοποιήθηκαν στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Ακολουθούν οι Π.Ε. Ηρακλείου (150), Θεσσαλονίκης (98), Ρεθύμνου (58) και Κορινθίας (50) οι οποίες συμπληρώνουν, μαζί με την Αττική, την πεντάδα με τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες περιπτώσεις αυτής της παραλλαγής του ιού, συνολικά.

Συναθροίζοντας, δε, τα κρούσματα της Delta στα Χανιά (17) και το Λασίθι (36), με με εκείνα που εντοπίστηκαν στις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, τα περιστατικά στο νησί φτάνουν τα 261.

Είναι δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, πως η μετάλλαξη Delta αυξάνει τα ποσοστά της στην ελληνική επικράτεια.

Στις 19 του μηνός, ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως «μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι:

το Alpha, με ποσοστό 75,60%,
ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%,
το Delta με ποσοστό 1,55%
και το Beta με ποσοστό 0,71%».
Η σημερινή (29/7) εικόνα είναι διαφορετική: «Μεταξύ των 21.254 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι

το Alpha, με ποσοστό 71,07%,
ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 10,54%,
το Delta με ποσοστό 7,27%
και το Beta με ποσοστό 1,08%».
Επισημαίνεται πως στο σύνολό τους, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τη Delta είναι 2.426 – τα 1.339 εξ αυτών ανακοινώθηκαν απόψε και αφορούν σε ελέγχους έως τις 20 Ιουλίου.

 
Τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο, αφορούν στην επιτήρηση που διενεργείται από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 και στα κρούσματα που ταυτοποιούνται ως φέροντα μεταλλάξεις, στα σχετικά εργαστήρια.

Δεν αντανακλούν, δηλαδή, τους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων με μεταλλάξεις στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η Delta θα επικρατήσει στην Ελλάδα τον Αύγουστο, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στη χώρα μας.

Οι ειδικοί εμφανίζονται βέβαιοι, πάντως, πως η Delta είναι υπεύθυνη – μεταξύ και άλλων παραγόντων – για τη τρέχουσα έξαρση της πανδημίας.

Προ ολίγου, θυμίζουμε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.696 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, για το τελευταίο 24ωρο, καθώς και 9 νέους θανάτους ασθενών Covid- 19.

Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της χώρας ανήλθαν σε 157 – μέγεθος που συνιστά σημαντική αύξηση σε σχέση με το περασμένο διάστημα – κατά την ίδια αναφορά του αρμόδιου Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου