Αγωνιούν οι επιχειρηματίες Ξάνθης για τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε covid free και μικτούς χώρους

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τα νέα δεδομένα που θα υπάρξουν στις 15 του μηνός

Μαρία Τσιακίρογλου:
«Η συντριπτική πλειοψηφία προσανατολίζεται προς την επιλογή των μικτών καταστημάτων, καθώς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους πελάτες μας σε Α και Β κατηγορίας…
»

  Μπορεί η εφαρμογή/app (το λεγόμενο covid pass) για την είσοδο του κοινού στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης να είναι έτοιμη, αλλά λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου για covid free και «μικτούς» χώρους, οι μαγαζάτορες εμφανίζονται διχασμένοι, φοβισμένοι αλλά και θυμωμένοι με τη μετέωρη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

  Σημειώνεται ότι με τα ως τώρα δεδομένα, στις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που θα ανοίξουν τους κλειστούς τους χώρους μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα μπορεί να επιλέγει για το αν αυτός ο χώρος θα είναι covid free ή «μικτός».

  Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, αν η κατάσταση «φουντώσει» και άλλο όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα, τότε είναι πιθανό να ανακοινωθεί ότι είσοδο στους κλειστούς χώρους της εστίασης θα μπορούν να έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

  Μάλιστα, στις 8 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή των ειδικών να αποφασίσει πως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως covid-free χώροι, αποκλειστικά με εμβολιασμένους.

  Όπως φαίνεται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τη λειτουργία της εστίασης και διασκέδασης, αφού πρώτα θα έχουν εξεταστεί τα νέα δεδομένα, κάτι που προανήγγειλε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

  «Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», επισημαίνει, από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου, αναφερόμενη στην υποχρέωση των καταστηματαρχών του κλάδου να ελέγχουν τα covid pass των πελατών τους από τις 15 του μηνός, ακόμη και των πιο τακτικών. Όπως υπογραμμίζει, το εγχείρημα είναι δύσκολο λειτουργικά και πρακτικά και η εφαρμογή του αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες.

  «Δεν είμαστε ούτε υγειονομικοί, ούτε αστυνομικοί. Δεν είναι δικιά μας ευθύνη να προτρέπουμε ή να αποτρέπουμε κάποιον να εμβολιαστεί. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, να κατευθύνουμε κάποιον πολίτη προς αυτή ή προς την άλλη κατεύθυνση. Ενώ, όπως έχω επισημάνει κι άλλη φορά, καλούμαστε να διαχειριστούμε ευαίσθητα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα τα οποία διασφαλίζονται συνταγματικά, χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το νόμο…» τονίζει η ίδια.

 Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες της Ξάνθης

– Προσανατολίζονται περισσότερο προς την επιλογή του μικτού χώρου


  «Έτσι όπως βαίνει η κατάσταση με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, δεν ξέρω πραγματικά, τι θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου που θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων στον κλάδο εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τις συζητήσεις που γίνονται πάντως με συναδέλφους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσανατολίζονται προς την επιλογή των μικτών καταστημάτων, καθώς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους πελάτες μας σε Α και Β κατηγορίας…» σχολιάζει, σχετικά, η κα Μ. Τσιακίρογλου και συνεχίζει, «γενικότερα, όμως βρισκόμαστε εν αναμονή των νέων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια άδικη επίθεση στον κλάδο μας, τον μοναδικό που στοχοποιείται με αυτό τον τρόπο. Πλέον, αναμένουμε τις επόμενες ανακοινώσεις, αλλά και ποιες άλλες αλλαγές μπορεί να έχουμε μέχρι τις 15 του μηνός. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, χωρίς από την άλλη να βλέπουμε μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, όπως αναστολές και ενοίκια που πρέπει οπωσδήποτε να επανέλθουν…»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου