Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Δεν υπάρχουν σχόλια


Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου με τίτλο: “η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής». Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις κι αφιερώματα.

Με την υποστήριξη και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έχει ως στόχο την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και μιας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας και θα παρουσιαστεί η δυναμική των 13 χρόνων του Φεστιβάλ. Μια αναδρομή και μια σειρά εργασιών που θα βοηθήσει τον κόσμο της μουσικής στην περιοχή.

Το κοινό θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να δει τις παρακάτω εκθέσεις που θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, με συνεννόηση, στο Τηλ.2541025421.

«Νήματα με νοήματα»

ΓΕΝΙΣΕΑ «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών».
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης παρουσιάζει την έκθεση «Νήματα με νοήματα» και το πρόγραμμα που ετοίμασε σε συνεργασία με το εργαστήρι ραπτικής και πλεκτικής της ΦΕΞ. Είναι προσαρμοσμένο για όλες τάξεις του Δημοτικού & του Γυμνασίου.

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης Ι
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιάν, Άννα Τενέζη, Γιάννη Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά. Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου. Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ. Οργάνωση ΦΕΞ – Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

«1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη

Έκθεση στο Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης
Στο παρελθόν για τη Θράκη πολέμησαν λαοί, συγκρούστηκαν θρησκείες και αγωνίστηκαν έθνη. Σήμερα η συνύπαρξη του παλιού και του νέου, της Ανατολής και της Δύσης αλλά και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας είναι μερικά από τα βασικά της γνωρίσματα. Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί για τη Θράκη μια ευκαιρία ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης.

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

-«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη».
-Συναυλία «Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου».
-Ο καραγκιόζης στην αυλή με τα χαμάμ και σε χωριά του Νομού Ξάνθης.

-Παρουσίαση «Κι οι πρόγονοί μας πρόσφυγες» της Χρύσας Μπαΐρας.
-Εργαστήριο Ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.
-Συναυλία «Ο αλησμόνητος κήπος».
-Έλληνες Βλαχόφωνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
-«Φωτογραφίες, μικρά ντοκουμέντα» και βραδιά «οινογνωσίας».
-Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής, στην οθόνη του Υπολογιστή σας.

Πηγή:ertnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου