Επιμένει στη λύση των δύο κρατών ο Ερντογάν – Ολοκληρώνεται η επίσκεψη στα Κατεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να κάνει δηλώσεις από το ξενοδοχείο Concorde στο κατεχόμενο Κιόνελι, στις 13:30.

Θα προηγηθεί προσευχή, στις 6:00, στο νέο τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, καθώς η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών.

Στις 8:00 θα συμμετάσχει στην τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στις 9:00 θα ξεκινήσει στρατιωτική παρέλαση, στην λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τα πολυαναμενόμενα “χαρμόσυνα νέα”

Η κατασκευή «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένος πάρκου – κήπο του έθνους, όπως το χαρακτήρισε- ήταν τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «σύμβολα» μίας κρατικής οντότητας, υποστηρίζοντας ότι υπό αυτή την έννοια τα υφιστάμενα κτίρια είναι ακατάλληλα. Η ισχυρή «ΤΔΒΚ» πρέπει να έχει «ισχυρά σύμβολα εκπροσώπησης», ανέφερε. Μάλιστα, με έπαρση στο ύφος του και με αρκετή δόση ειρωνίας χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους».

Σε μία ομιλία που είχε αρκετές εθνικιστικές κορώνες και ηρωικές αναφορές για την επέτειο της εισβολής, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται από της ενότητα της Τουρκίας με τους Τουρκοκυπρίους. «Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και θα τους ξεμπροστιάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα κάνει σχετικές αποκαλύψεις στην ομιλία του σήμερα, Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. «Δεν πρόκειται να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η λύση πλέον βρίσκεται στα δύο κράτη και την «κυρίαρχη ισότητα» των δύο πλευρών.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

με πληροφορίες από CNN Greece, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου