«Εισβολή» των Τούρκων και με μπουλντόζες στα Βαρώσια

Δεν υπάρχουν σχόλια


Οι Τούρκοι συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση τις εργασίες «εξωραϊσμού» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για να υποδεχθούν τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η κυπριακή Κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους για να αποφευχθούν ανακοινώσεις από πλευράς Ερντογάν. Οι πληροφορίες ως προς το τι θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, δίνουν και παίρνουν, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον Σουλτάνο να καλεί τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Με μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση, ο Ερντογάν θα φέρει τους Ελληνοκύπριους προ του φάσματος νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και θα «καρφώσει» άλλη μια πρόκα στην ταφόπλακα του Κυπριακού προβλήματος.

Τα έργα στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, πέραν της επέκτασης δρόμων, επικεντρώνονται σε τρία σημεία, τα οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνδέονται με την άφιξη του Ερντογάν στην Κύπρο.

Το μεγαλύτερο βάρος των κατοχικών αρχών δόθηκε στον δημοτικό κήπο της Αμμοχώστου, που βρίσκεται απέναντι από το λύκειο Ελληνίδων. Εκεί, οι Τούρκοι επιχειρούν μια πλήρη αναμόρφωση του χώρου, αφού φυτεύουν δέντρα, καλλιεργούν τους κήπους, ενώ τοποθέτησαν και γρασίδι.

Στον συγκεκριμένο κήπο, ήταν τοποθετημένα πριν λίγες μέρες κάποια σιδερένια ψάρια, στα οποία οι Βαρωσιώτες κάρφωναν πορτοκάλια, στη γιορτή του Πορτοκαλιού, που πραγματοποιείτο κάθε Απρίλη και διαρκούσε για τέσσερις ημέρες.

Εκείνα τα σιδερένια ψάρια, έχουν αφαιρεθεί από τον κήπο, σε μια προσπάθεια να σβηστούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι μνήμες των Αμμοχωστιανών για τον δημοτικό κήπο.

Παράλληλα, έργα γίνονται και πίσω από τον κήπο, στα προπύλαια του πρώτου γυμνασίου Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια να σουλουπώσουν την κατάσταση, για την υποδοχή Ερντογάν.

Λίγο πιο πάνω από τον δημοτικό κήπο, στο τέρμα της οδού Κένεντι, έστησαν κάγκελα, με αστυνομικούς να φρουρούν συνεχώς το μέρος, ώστε να μην μπορεί κανένας να προχωρήσει από εκείνο το σημείο, ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά.

Μάλιστα, έχουν τοποθετήσει μια μεγάλη επιγραφή στον τοίχο και αναφέρονται στο ίδρυμα Bilal Aga (ανήκει στο ΕΦΚΑΦ), το οποίο υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε το 1821 και διατηρούσε στο σημείο επτά καταστήματα, δύο καφετέριες, ένα σπίτι με εξωτερικά κτίρια, ένα δωμάτιο και μια τουαλέτα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην πινακίδα, στο χώρο υπήρχε ένα τζαμί, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο. Οι Τούρκοι, κατά την άφιξη του Ερντογάν, αναμένεται να εγκαινιάσουν το τζαμί το οποίο αναστηλώθηκε, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι είχαν και εκείνοι τους δικούς τους χώρους στην περίκλειστη πόλη.

Το τρίτο σημείο που έβαλαν καταστροφική σφραγίδα οι Τούρκοι, είναι το θρυλικό ελληνικό εστιατόριο «Φάληρο», το οποίο ήταν σημείο αναφοράς για τους Αμμοχωστιανούς και το οποίο βρισκόταν στην παραλία Γλώσσα.

Παρότι τον περασμένο Νοέμβριο κατά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, το «Φάληρο» στεκόταν, έστω και ως ερείπιο, στο χώρο που γνώριζαν οι Βαρωσιώτες, οι Τούρκοι το κατεδάφισαν με μπουλντόζες.

Μετά την κατεδάφιση, άρχισαν να καθαρίζουν και το χώρο, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι θα στήσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπενθυμίζεται πως οι Αμμοχωστιανοί θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, στις 19 Ιουλίου, για την άφιξη του Ερντογάν στην Κύπρο, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Δερύνειας, η οποία θα είναι ολονύχτια.

Ο Δήμος Αμμοχώστου κάλεσε τους δημότες του, αλλά και όλο τον κόσμο να δώσουν δυναμικό παρών, μακριά από κομματικά χρώματα.

πηγή: ekirikas

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου