ΚΟΥΡΜΠΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Κουρμπάν: Προσέγγιση στη συνείδηση , στις αρχές, στην αρετή
Η ζωή είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος, ένα συνεχές τρέξιμο. Είναι μια αδιάκοπη προσπάθεια, ανησυχία του ανθρώπου να προλάβει και να καταφέρει κάποια πράγματα. Μπορεί να πετύχουμε πολλά πράγματα στη ζωή αλλά ένας πόνος παραμένει παντοτινός στην καρδιά μας. Ενώ τρέχουμε συνεχώς με την καταπίεση να πετύχουμε,  μερικές φορές θέλουμε να σταματήσουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε παραμελήσει.

Ποιος από μας δεν θα ήθελε να θυμηθεί αυτά που έχουμε χάσει μέσα στις ταλαντώσεις του μοντερνισμού, μετα-μοντερνισμού, μετά-αλήθειας, αυτά που δεν καταφέραμε να μεταβιβάσουμε στο μέλλον μας στα παιδιά μας, τις αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε και να γεμίσει την καρδιά του πάλι με αυτά.

Οι γιορτές είναι τέτοιες στιγμές. Στιγμές διαλείμματος,ηρεμίας και εκκαθάρισης.

Θυσία: Μια παράδοση 4 χιλιάδων χρόνων  
Βρισκόμαστε και φέτος στην εβδομάδα του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σύμφωνα με τις κλασικές πηγές Αβραάμ ο οποίος θεωρείται προφήτης και από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ έζησε κατά το 2000 π.Χ. Ο Αβραάμ θέλησε να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ προκειμένου να αποδείξει την αφοσίωση του στον Αλλάχ. Αποδείχθηκε η αφοσίωση του Αβραάμ. Η παράδοση της θυσίας συνεχίζεται εδώ και περίπου 4 χιλιάδες χρόνια από το πρώτο κριό που θυσιάστηκε.

Το Κουρμπάν είναι μοιρασιά, φιλανθρωπία Πρόκειται για μια τέτοια παράδοση που η διανομή των ζώων που θυσιάζονται στα Κουρμπάν Μπαϊράμ στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μοιάζει με μια μαζική τελετουργία σε παγκόσμια κλίμακα. Ενθαρρύνονται δε οι θυσίες που γίνονται σαν έκφραση ευγνωμοσύνης και σε άλλες ημέρες και το μοίρασμα των κρεάτων τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Σε μια εποχή που ο σύγχρονος άνθρωπος κυνηγά εγωιστικά τις προσωπικές του ηδονές και οι αξίες όπως να σκέφτεσαι το καλό και τον άλλων, να μοιράζεται αυτά που διαθέτεις και με τους υπόλοιπους ανθρώπους αντιλαμβάνονται ως απ αρχαιωμένες, η θυσία αποτελεί μια έκκληση πέραν του χρόνου.  

Το Κουρμπάν είναι μια υπενθύμιση Το Κουρμπάν δεν είναι μόνο μια υλική αλληλεγγύη είναι ταυτόχρονα ανταλλαγή συναισθημάτων. Ενώ από τη μια ο άνθρωπος θυμάται τον Αλλάχ καθώς την θυσία αφιερώνει σε αυτών με την γιορτινή του διάσταση το Κουρμπάν είναι η υπενθύμιση των φίλων, των γονιών και των συγγενών που είναι εν ζωή ή έχουν πεθάνει. Είναι να περνάμε χρόνο μαζί με αυτούς που αγαπάμε τους οποίους παραμελούμε μέσα στα τρεχάματα της σύγχρονης ζωής. 

Αυτοί που είναι δραστήριοι μέσα στη ζωή ίσως να μην αντιλαμβάνονται επαρκώς την αξία αυτής της υπενθύμισης, αλλά όσοι περιμένουν ένα χρόνο να έρθει κάποιος να χτυπήσει την πόρτα τους τη γνωρίζουν πολύ καλά. Περιμένουν να έρθουν τα παιδιά τα οποία έχουν μεγαλώσει να τους επισκεφτούν. Για εκείνους οι γιορτές είναι ανεκτίμητες. 

Το Κουρμπάν πρέπει να είναι μια κίνηση καλοσύνης προς τους ανήμπορους Αναμφίβολα με την διάταση αλληλεγγύης και γιορτής που έχει το Κουρμπάν ξεκινά από τον κοντινό κύκλο. Αλλά δεν έχει σύνορα όπου τελειώνει. Διότι η καρδιά δεν έχει σύνορα. Επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα από επισκέψεις ηλικιωμένων μέχρι τη διανομή θυσιών σε μακρινές χώρες και αναζήτηση λύσης στα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη εκεί.

Κουρμπάν σημαίνει εκκαθάριση, προσέγγιση στην αρετή Κουρμπάν σαν λέξη σημαίνει προσέγγιση, έκφραση των συναισθημάτων ευγνωμοσύνης, δώρο και τάμα. Το Κουρμπάν αποτελεί μια ευκαιρία για προσέγγιση στον Αλλάχ. Εξάλλου αυτό επισημαίνεται και στο κορανικό εδάφιο που λέει: «Δεν ανυψώνεται στον Αλλάχ ούτε το κρέας ούτε το αίμα των θυσιών.

 Σε Εκείνων ανυψώνεται η τάκουα σας (καλή σας πρόθεση, η ειλικρίνεια σας και η επίγνωση της ευθύνης σας). Με τον τρόπο αυτό Εκείνος διέθεσε στην υπηρεσία τα ζώα που είναι προς σφαγή, ώστε να γνωρίσετε τη μεγαλοσύνη του Αλλάχ επειδή σας έδειξα τον σωστό δρόμο. Δώσε καλά νέα σε αυτούς που συμπεριφέρονται καλά».

Αυτές δεν είναι οι πιο βασικές ανάγκες της ανθρωπότητας σήμερα στην Ανατολή και τη Δύση; Η προσέγγιση στις αρχές, τις αξίες, τις αρετές, την αλληλεγγύη και η συμπεριφορά με καλή πρόθεση, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα; Πόσο μεγάλο νόημα έχει το Κουρμπάν από άποψη υλικής και πνευματικής συμπαράστασης για τους ανθρώπους που μαστίζονται από την φτώχεια στις ανατολικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που έχουν χαθεί μέσα στα υπάρχοντά τους, που έχουν πέσει στο κενό και είναι μοναχικοί.

Το Κουρμπάν είναι μια εγκατάλειψη, είναι μια θυσία. Πέρα από αυτά το Κουρμπάν σημαίνει να μπορείς να αφιερώνεις όλα όσα έχεις αν χρειαστεί και την περιουσία και τη ζωή σου. Η προσέγγιση στον Αλλάχ δεν είναι μόνο προσέγγιση σε Εκείνων αλλά είναι η προσέγγιση σε όλα όσα σε οδηγούν σε Αυτών και η εγκατάλειψη όλων όσων σε απομακρύνουν από αυτών.

Δηλαδή είναι η εγκατάλειψη όλων των συνηθειών που σε απομακρύνουν από τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη, την ομορφιά, την αλληλεγγύη, την ενσυνείδηση, τις αγαθοεργίες.

Κουρμπάν σημαίνει αυτοκριτική και συνείδηση Τα πάντα δεν εξηγούνται με την υλική ζωή, τα συμφέροντα και τα κέρδη. Είναι το να παραδίνεται κανείς σε μια φωνή που έρχεται από το πέραν. Είναι να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή με ένα συναίσθημα δικαιοσύνης και συνείδησης.

Το Κουρμπάν είναι το να παραδίνεσαι στον Αλλάχ
Αυτό που είναι βασικό για τον άνθρωπο είναι να συμπεριφέρεται ταυτίζοντας το θεμιτό με το θρησκευτικά σωστό και αποδεκτό. Διότι το κάθε νόμιμο μπορεί να μην είναι θεμιτό, το κάθε θεμιτό μπορεί να μην είναι θρησκευτικά σωστό, το κάθε θρησκευτικά σωστό να μην είναι αποδεκτό.

Στη δικαιοσύνη απαιτείτε η νομιμότητα, στην κοινωνίας απαιτείται η θεμιτότητα, στο Ισλάμ η σωστότατα, στην καρδιά η αποδεκτικότητα. Αλλά στη καθημερινή ζωή πολλές φορές ακολουθούμε αντίθετες με αυτές τάσεις. Πολλές φορές μας φαίνεται δύσκολο να υιοθετήσουμε τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη, την αρετή.
Όσο δύσκολο και οδυνηρό και να φαίνεται αν μπορούσαμε να παραδοθούμε σε αυτές τις αξίες δεν θα είχαμε κανένα άλυτο πρόβλημα σαν ανθρωπότητα.

Ενώ οι θυσίες μας παραδίνονται σε μια εντολή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων και εμείς να μπορούσαμε να παραδοθούμε στον Θεό.

Σας εύχομαι καλό Μπαϊράμι με την ευχή να προσεγγίσετε πάντοτε στις αρχές, τις αξίες και την αρετή, να παραδοθείτε στην πραγματικότητα και να ζήσετε πάντοτε με το συναίσθημα της αγαθοεργίας. Οι δυστυχίες μειώνονται όσο μοιράζονται, οι ευτυχίες αυξάνονται όσο μοιράζονται. Σας εύχομαι ένα Μπαϊράμι κατά την οποία θα μειωθούν οι πόνοι, θα αυξηθεί η γαλήνη, θα ευφραίνουν οι καρδιές.

Ο καθηγητής Κουντρέτ Μπουλμπούλ είναι κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yıldırım Beyazıt στην Άνκαρα

Στέλιος  Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου