Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο ΣΚυριακή 11-07-2021

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Εὐφημίας Δασοχωρίου.
  ΩΡΑ: 19:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό Ἱερόν ΝαόνἉγίου Γεωργίου Δ΄Σ.Σ.
  ΩΡΑ: 20:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ὀσίου Παϊσίου Ἱεροῦ Ναοῦ ἉγίωνΚυρίλλου καί Μεθοδίου Ξάνθης.

Δευτέρα 12-07-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό ἉγίουΘεοφάνους Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ»


 
Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους, ταράζει ποικιλότροπα και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για την καθημερινή τους τροφή και ενδυμασία. Ταλαιπωρούνται από άλλα αιτήματα που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.

  Από αυτή την αγχώδη μέριμνα που στραγγαλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ζητεί να μας ελευθερώσει ο Κύριος, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», τονίζει με όλο το κύρος του. Μην ανησυχείτε, ούτε και για τα πιο άμεσα και απαραίτητα. Μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, για το μέλλον, για τη ζωή σας. Σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με εμπιστοσύνη προς τον Θεό.

   «Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Το πρώτο επιχείρημα στηρίζεται στην ψύχραιμη λογική. Ο Θεός που μας έδωσε το κατ εξοχήν μεγάλο, το δώρο της ζωής, δεν θα χαρίσει και το λιγότερο που απαιτείται για τη συντήρησή του;

  Ο δεύτερος συλλογισμός στρέφει την προσοχή στο άμεσο περιβάλλον στη φύση. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται για όλα τα δημιουργήματα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Τα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό, τα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στην αύρα του κάμπου.

  Και το τρίτο επιχείρημα. Άλλωστε τι βγαίνει με την εναγώνια φροντίδα; Τι ουσιαστική αλλαγή στη ροή των γεγονότων μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος απλώς με την βιοτική μέριμνα; Η ανησυχία αυτή είναι ατελέσφορη. Ποιός από εμάς, όσο και αν φροντίσει μπορεί να προσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχη λέγει ο Χριστός;

  Ζήστε λοιπόν γαλήνια, λυτρωθείτε από το σκυθρωπό, γεμάτο σκοτούρες ύφος. Χαμογελάστε αβίαστα στην κάθε μέρα. Αφεθείτε με εμπιστοσύνη στον Θεό. Όλα αυτά δεν σημαίνουν αδελφοί αδιαφορία για τα βιοτικά, ρομαντική ανεδαφικότητα, τεμπελιά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μη εργάζεσθε». Ο ίδιος ο Κύριος επί μεγάλο διάστημα εργάστηκε χειρωνακτικά. Τα πετεινά του ουρανού κάθε άλλο παρά τεμπελιάζουν. Ολημερίς πετούν, χρησιμοποιούν το ράμφος, τις φτερούγες τους.

  Ο Κύριος δεν συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί την σοβαρή και επίπονη εργασία. Εκείνο που θέλει ο Χριστός, είναι να μας απαλλάξει από την αγωνιώδη μέριμνα, που ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου