Έτσι θα λειτουργήσουν εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Ποιους αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας.

Παράλληλα, Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Τι θα ισχύει για την εστίαση

Όπως είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Για τους αθλητικούς αγώνες και τα γήπεδα σημείωσε πως θα γίνονται μόνο με θεατές σε αμιγείς χώρους, χωρητικότητα στο 80% του συνόλου, 5% ανήλικοι με τεστ.

Για τους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι θα μπορούν να μπαίνουν με σελφ τεστ και δήλωση γονέα ότι το έχουν κάνει.

Τι θα ισχύσει για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζόμενους

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία -υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό- και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Υποχρεωτικός θα είναι επίσης ο εμβολιασμός σε όσους διαμένουν στις μονάδες φροντίδας.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Κίνητρα για τους στρατεύσιμους

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου