Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπάει» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Φορολόγηση δυο ταχυτήτων για τα «οικογενειακά βοηθήματα»
Τι πρέπει να ξέρετε για αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου κλπ
Εάν σκοπεύετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία, σημειώστε ότι η εφορία δεν φορολογεί ποσά έως 150.000. Εάν όμως τα χρήματα προορίζονται για αγορά αυτοκινήτου ή κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου, τότε τα ποσά αυτά φορολογούνται με συντελεστή 10%… από το πρώτο ευρώ!

  Η φορολογική νομοθεσία μετά και από τις πρόσφατες μεταβολές που έγιναν προβλέπει φορολόγηση 2 ταχυτήτων στις χρηματικές γονικές παροχές:

  Αγορά πρώτης κατοικίας: Προβλέπεται μηδενικός φόρος για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

  Αγορά άλλου περιουσιακού στοιχείου ή απλή δωρεά χρημάτων: Η γονική παροχή χρηματικών ποσών από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

  Ας δούμε ένα παράδειγμα: Στην περίπτωση που ο πατέρας δώσει στην κόρη του το ποσό των 3.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου, τότε η συγκεκριμένη γονική παροχή θα επιβαρυνθεί με φόρο 300 ευρώ (3.000×10%). Αν όμως ο πατέρας βοηθήσει την κόρη του για να αγοράσει πρώτη κατοικία, δίνοντάς της 80.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.

  Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας η νομοθεσία, όπως προαναφέρθηκε, είναι ευνοϊκή καθώς δεν εφαρμόζεται αυτοτελής φορολόγηση 10%.

  Ειδικότερα, χρηματική βοήθεια έως 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

  Προσοχή! Για να μη φορολογηθεί αυτοτελώς με συντελεστή 10% η γονική παροχή χρημάτων θα πρέπει αυτός ή αυτή που αποκτά την κατοικία με δωρεά ή γονική παροχή, η σύζυγος ή ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας και βρίσκεται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Επίσης να μην κατέχουν, σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, οικόπεδο οικοδομήσιμο, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι δεν καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων που κατέχει ή μπορεί να ανεγείρει ο δικαιούχος είναι κάτω από 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου