Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αλλαγές και στη φορολοταρία – Στο παιχνίδι και οι χάρτινες αποδείξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ποια άλλα κίνητρα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών
Το φορολογικό όφελος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους μετά την αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημά τους, του 30% των δαπανών που θα έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα από τα μέτρα του σχεδίου που καταστρώνει το οικονομικό επιτελείο για να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

  Το σχέδιο που αφορά τα έτη 2021 έως και 2025 προβλέπει και άλλα κίνητρα τα οποία θα περιληφθούν σε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να τρέξουν από τις αρχές του 2022.

  Το σχέδιο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει:

1.Λίφτινγκ στη φορολοταρία: Υπάρχουν σκέψεις να κερδίζουν λίγοι τυχεροί φορολογούμενοι μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ. Επίσης εξετάζεται στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

2.Χάρτινες αποδείξεις: Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βάλει στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινες αποδείξεις. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού. Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται και να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συναλλαγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου