Με τι τροφές μας κόβεται η όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την όρεξή μας για φαγητό. Για να κάνουμε λοιπόν τη ζωή αλλά και το αδυνάτισμά μας πιο εύκολα, βάζουμε στο πιάτο μας τροφές που έχουν την ιδιότητα να μας κόβουν την όρεξη. Οι τροφές αυτές δεν είναι «μαγικές», αλλά έχουν λίγες θερμίδες και προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Ποια τρόφιμα μάς κόβουν την όρεξη;

Όσπρια

Τα όσπρια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και διαλυτές φυτικές ίνες, προσφέροντάς μας έτσι παρατεταμένο κορεσμό. Μάλιστα, μπορούμε να γαρνίρουμε τις σαλάτες μας ή τα γεύματά μας με όσπρια (φασόλια, μαυρομάτικα κ.λπ.) για να ενισχύσουμε το αίσθημα του κορεσμού.

Καρπούζι & φράουλες

Γενικά τα φρούτα είναι ιδανικά για δίαιτα, αφού ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό, προσφέροντάς μας παράλληλα φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Ιδιαίτερα τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να αυξήσουν την ενυδάτωση του οργανισμού μας και να περιορίσουν την πείνα μας.

Άπαχο κρέας

Οι πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, αυγά) έχουν την ιδιότητα να επιταχύνουν ελαφρώς τον ρυθμό του μεταβολισμού και να μας χορταίνουν. Ιδανικά επιλέγουμε άπαχα κρέατα (π.χ. στήθος κοτόπουλο, γαλοπούλα), ώστε να πετυχαίνουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών με ελάχιστο λίπος.

Αυγά

Τα αυγά – κατά προτίμηση βραστά ή ποσέ και όχι τηγανητά – αποτελούν το μυστικό κλειδί που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι και να μας αποτρέψει από το να τσιμπολογήσουμε διάφορα σνακ που θα μας γεμίσουν θερμίδες και ενοχές.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά και για ένα χορταστικό αλλά ελαφρύ βραδινό επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης (μαύρο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πίτες, δημητριακά ολικής άλεσης πρωινού) σε συνδυασμό π.χ. με γάλα ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων όπως είναι το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος. Επίσης, έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, αλλά και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Ξηροί καρποί

Αποτελούν καλή επιλογή για ενδιάμεσα σνακ γιατί θα διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας χορταίνουν. Τα καλά λιπαρά που περιέχουν μειώνουν την πείνα μας. Επίσης, έχουν φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη Ε), ιχνοστοιχεία και φυτικές πρωτεΐνες. Επιλέγουμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και περιοριζόμαστε σε μια χούφτα.

Σαλάτες

Πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι σαλάτες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή. Προσέχουμε ωστόσο να μην το παρακάνουμε με το ελαιόλαδο, το οποίο αν και εξαιρετικά υγιεινό, μας δίνει 135 θερμίδες με κάθε κουταλιά.

Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου