ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Επιχείρηση «σώστε τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα» σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταγράψει η περιφέρειαΝοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού μας.

Ήδη όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προχώρησε σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα.

Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν.

Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες, θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.

 
«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχεια θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων και να παρθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαννετίδης.

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια. 

Πηγή : CNNGreece

Στέλιος  Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου