2630 στρέμματα δάσους κατέκαψε η πρόσφατη φωτιά στη Λευκίμη

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τον απολογισμό της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Λευκίμη έκανε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, από τον οποίο προέκυψε ότι η φωτιά της 9ης Ιουλίου κατέκαψε 2.630 στρέμματα δασικής έκτασης.Η καμένη έκταση της φετινής πυρκαγιάς προστίθεται στην έκταση που είχε καεί στην περσινή φωτιά και ήταν 6.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται να εντείνεται η οικολογική ανησυχία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φορέας η φωτιά της 9ης Ιουλίου ξεκίνησε δυτικά του οικισμού Προβατώνα, στη νοτιοανατολική περιοχή του Εθνικού Πάρκου και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή συνέβαλλαν στη ραγδαία εξέλιξή της, κατευθυνόμενη προς τα νότια, υπερπηδώντας τις αντιπυρικές ζώνες και απειλώντας τον οικισμό της Λευκίμης.

Επηρεάστηκε και το Απολιθωμένο Δάσος
Η δασική έκταση που κάηκε αποτελούσε χώρο φωλιάσματος σπάνιων πτηνών που διαβιούν στο Δάσος της Δαδιάς, όμως πέρα από αυτό επηρεάστηκε σημαντικά και το Απολιθωμένο Δάσος που βρίσκεται εγγύτερα στη Λευκίμη.
Το Απολιθωμένο Δάσος στην περιοχή της Λευκίμης, ηλικίας 40 εκ. ετών, αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο και τα απολιθώματα του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο πυκνό δάσος της πληγείσας περιοχής, ενώ η φωτιά απείλησε και την περιοχή που βρίσκεται το τουριστικό μονοπάτι του απολιθωμένου, καθώς έφτασε σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από αυτό. Μια πυρκαγιά κοντά σε απολιθώματα μπορεί να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Ευαγγελία Κυριαζή, ΠΕ συντηρήτρια και ερευνήτρια σε θέματα παθολογίας, προστασίας και συντήρησης απολιθωμένων δασών, στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 

Έντονη η ανησυχία από τις συχνές πυρκαγιές
Η συχνότητα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο τον τελευταίο καιρό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τις αλλαγές των χρήσεων γης τις τελευταίες δεκαετίες συμβάλλουν στην εύκολη ανάφλεξη και στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός τόσο σημαντικού για τη βιοποικιλότητα τόπου και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί είναι μέσα από την ενεργή διαχείριση της βλάστησης, τη συστηματική και συντονισμένη επόπτευσή του και την διαρκή επαγρύπνηση όλων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου