Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχούν οι επιστήμονες – Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Εν μέσω της συζήτησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων έχει φουντώσει και μια άλλη συζήτηση, αυτή για την εποικράτησει της μετάλλαξης Δέλτα με την ανησυχία να επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την επικράτηση της νέας μετάλλαξης Δέλτα.

Ήδη στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός μετά τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ με την οποία έγινε γνωστό ότι στη χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συνολικά, τα κρούσματα της ινδικής αυτής μετάλλαξης στην Ελλάδα είναι 29, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μάλιστα, χθες στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε εκτενώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος
Πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος αναφερόμενος εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Όπως εξήγησε αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια. «Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα . Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολιαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.

Τοπικά lockdown
Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμων αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown»

Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας , ο οποίος δήλωσε οτι ο συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα»

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,
Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απευθύνοντας μέσω του ΑΝΤ1 έκκληση στους άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν άμεσα. «Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».

Όπως τόνισε, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για το στέλεχος Δέλτα, «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες».

Καμπανάκι από το ECDC για την μετάλλαξη Δέλτα
Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.

Τα εμβόλια η λύση
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η μόνη άμυνα απέναντι στο νέο – εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου