FROZEN PEAKS 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

FROZEN PEAKS: Φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευροκόπι με αγώνες 10, 40, 80 και 240 χλμ!

Το Β-Β.Δ τμήμα του νομού Δράμας και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου χαρακτηρίζεται το πιο ψυχρό τμήμα του ελλαδικού χώρου, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Στο ίδιο μέρος βρίσκονται και οι πιο ψηλές κορυφές των βουνών της περιοχής, του Τσολιά στον Όρβηλο 2212 μ και του Προφήτη Ηλία στο Φαλακρό 2232 μ. στις οποίες ακόμη και το καλοκαίρι η ψύχρα είναι αισθητή. Η ονομασία FROZEN PEAKS ή ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ δόθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στη νέα Διοργάνωση Αγώνων Βουνού. Επειδή ακριβώς θα διεξαχθούν σε μια περιοχή που τη χαρακτηρίζει το ψυχρό κλίμα και οι γραφικές κορυφές των βουνών που την περιβάλλουν.

Η Διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει την περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η περιοχή πέρα από τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα (πατάτα, φασόλια), την κτηνοτροφία, την υλοτομία αλλά και τις επιχειρήσεις μαρμάρου, διαθέτει πλούσια ιστορία και ιστορικά μνημεία, λαογραφία και παραδόσεις, πολεμικό μουσείο, γραφικές εκκλησίες, παραδοσιακούς οικισμούς, σημεία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, τεχνητές λίμνες και χιονοδρομικό κέντρο.

Οι διαδρομές των αγώνων φιλοδοξούν να αναδείξουν όλα τα παραπάνω στοιχεία: τα στρατιωτικά οχυρά της γραμμής Μεταξά τα οποία δεν μπόρεσαν να υποτάξουν οι Γερμανοί το 1940, τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα φυλάκια και τα στρατιωτικά μονοπάτια, την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, τις τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς, τις τεχνητές λίμνες, τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, τα χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις γραφικές εκκλησίες της περιοχής, τις αγροικίες και τις λατομικές εγκαταστάσεις.
Η Διοργάνωση FROZEN PEAKS ή ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ περιλαμβάνει μια γκάμα αγώνων βουνού 10, 40, 80 και 240 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Νευροκοπίου την περίοδο από 17 -21 Ιουνίου. Συνοπτικά:

PANORAMA
Ένας υπερμαραθώνιος ορεινός αγώνας συνολικού μήκους 240 χιλ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε 3 ή 4 διαφορετικούς τομείς (μπούκλες, βεντάλιες, γύρους) των 60 ή 80 χιλιομέτρων, με επίκεντρο το Νευροκόπι.

HIGHLAND
Ένας ορεινός υπερμαραθώνιος αγώνας 80 περίπου χιλιομέτρων στο υψίπεδο του Νευροκοπίου, μέρος της διαδρομής των 240 χιλ.

HEROES
Τιμής ένεκεν στους υπερασπιστές των ένδοξων οχυρών της περιοχής. Ένας μαραθώνιος αγώνας που θα συνδέει τα οχυρά της περιοχής.

LISSE
Από την ονομασία του ένδοξου οχυρού ΛΙΣΣΕ της περιοχής.

Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από τη Μάχη των Οχυρών και όπως το 2018 και το 2019 –το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19– έτσι και φέτος στον ακριτικό δήμο του Κάτω Νευροκοπίου τιμώνται οι ήρωες της πρώτης μάχης της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, το 1941, μέσω μιας ιδιαίτερης αθλητικής διοργάνωσης.

Οι αγώνες «Frozen Peaks – 2021» ή «Ψυχρές Κορυφές – 2021», που γίνονται με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι περισσότερο ένα αμάλγαμα σύγχρονου εναλλακτικού, σκοτεινού και αθλητικού τουρισμού παρά μια απλή αθλητική συνάντηση.

Οι συμμετοχές για τους αγώνες που θα γίνουν από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 400 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι αθλητές κατά το πέρασμά τους από το οχυρό ΛΙΣΣΕ, θα βιώσουν την ένταση της μάχης, με τη βοήθεια ηχητικών εφέ ενώ τόσο στη διαδρομή «ΛΙΣΣΕ» όσο και στη διαδρομή «ΗΡΩΕΣ» οι αθλητές θα μπορούν να καταθέσουν λουλούδια στα μνημεία των πεσόντων.

(Φωτ.: nevrokopi.info)
Οι αγώνες «Panorama», «Highland» και «Heroes» έχουν πιστοποιηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος (International Trail Running Association). 
Τις ημέρες των αγώνων θα γίνονται ξεναγήσεις στο ψηφιοποιημένο οχυρό ΛΙΣΣΕ, με ελεύθερη είσοδο.
Να υπενθυμίσω σε όλους πως ο Ξανθιώτης Σάκης Δασκαλόπουλος των Xanthi Runners ήταν ο νικητής της πρώτης διοργάνωσης και της κατηγορίας PANORAMA.

 
Συγκεκριμένα ο Σάκης Δασκαλόπουλος μετά από ένα δύσκολο αγώνα, κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση των Ανδρών, με χρόνο 54 ώρες και 28 λεπτά, φέρνοντας στους Xanthi Runners την πρωτιά.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Θανάσης Κρίγκας με χρόνο 55 ώρες και 55 λεπτά, ενώ τρίτος τερμάτισε ένας άλλος Θανάσης, ο Σάκης Στημωνιάρης με χρόνο 56 ώρες και 49 λεπτά, σε έναν αγώνα που πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά σε 3 ξεχωριστές διαδρομές των 90 περίπου χιλιομέτρων.

Πηγές : Pontos News - Panorama - Thrakisports

Στέλιος Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου