Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απείλησαν τους υποψηφίους της κατεχώμενης Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


*Επιμέλεια: Παν. Β. Πεντζουρίδης – Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής ΘΠ
Ε
Ενώ οι ισχυρισμοί οργανωμένου εγκλήματος έχουν συγκλονίσει την τουρκική πολιτική, στην αποσχισμένη Βόρεια Κύπρο, που θεωρείται από καιρό το «βρώμικο» κατώφλι της ηπειρωτικής χώρας, δημιουργείται ένα νέο σκάνδαλο.


Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών, ακτιβιστών και δικηγόρων που αυτοαποκαλούνται «Ομάδα αναφορών» έχει λεπτομερείς ισχυρισμούς για παρέμβαση της Άγκυρας στις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ του περασμένου Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων απειλών από τον Τουρκικό Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT) στους υποψηφίους.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Ersin Tatar εξελέγη πρόεδρος της κατεχώμενης Κύπρου μετά από έναν δεύτερο γύρο εναντίον του απερχόμενου Προέδρου Μουσταφά Ακιντζί.

Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2015, η Akıncı επιδίωξε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού και τον τερματισμό των διχασμών από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση του 1974. Κάλεσε επίσης για ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία.

Και οι δύο στάσεις τον έφεραν σε αντιπαραθέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τατάρ, από την άλλη πλευρά, είναι ο εκλεκτός του Ερντογάν, υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών και έλαβε δημόσια υποστήριξη από την Άγκυρα καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια φαίνεται τώρα να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό, τι πίστευαν κάποιοι προηγουμένως.

Με βάση συνεντεύξεις με πρόσωπα που εμπλέκονται στην εκστρατεία, το “We Reporting Group” δηλώνουν ότι βρήκαν “σαφή στοιχεία” για τουρκική ανάμειξη στην ψηφοφορία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση “τη νομιμότητα του εκλεγμένου υποψηφίου”.

«Εγώ και η οικογένειά μου έλαβα απειλές ακόμη και  θανάτου και είμαι ο στόχος διαφόρων εκστρατειών επιθέσεων και επιθέσεων τρολ», δήλωσε ο Ακιντζί. Αυτό περιελάμβανε Τούρκους πράκτορες πληροφοριών που έλεγαν στον Ακιντζί να αποσύρει την υποψηφιότητά του «για χάρη της οικογένειάς του».

Ο πρώην πρόεδρος έκανε για πρώτη φορά γνωστούς τους ισχυρισμούς του, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης πριν από τις εκλογές στις 11 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η τουρκική πρεσβεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Οι δηλώσεις του Akıncı είναι εντελώς ασήμαντες. Η συνέχιση αυτής της στάσης απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία απέχει πολύ από την καλή θέληση », ανέφερε.

Ωστόσο, μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης, ο προσωπάρχης του Akıncı, Cenk Gürçağ, παρείχε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της αλληλεπίδρασής του με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.

Ο Gürçağ λέει ότι κλήθηκε από έναν εκπρόσωπο του MİT που ονομάζεται Ahmet στις 17 Σεπτεμβρίου και προσκλήθηκε σε μια συνάντηση στο εστιατόριο του Merit Park Hotel στη βόρεια ακτή του νησιού.

Η συνάντηση αποτελούνταν από τρία άτομα από την Άγκυρα που παρουσιάστηκαν ως Κεμάλ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του MIT στο εξωτερικό ονόματι Ali, επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της MIT  και ένας ειδικός ονόματι Χακάν.

«Μου ζήτησαν να πω στον κ. Akıncı να αποχωρήσει από τον προεδρικό αγώνα», δήλωσε ο Γκρουσά στην έκθεση.

«Δεν θέλουμε τον Akıncı σε αυτό το γραφείο. Δεν θα μπορεί να κερδίσει ούτως ή άλλως. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει. Ακόμα κι αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Γνωρίζουμε την ίδια την ανάσα όλων που είναι κοντά του », ανέφεραν οι εκπρόσωποι της MIT, σύμφωνα με τον Gürçağ.

«Σας παρακαλώ να το μεταφέρετε στον Μουσταφά Ακιντζί. Η αποχώρησή του από την υποψηφιότητα θα είναι πιο επωφελής για τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους στενούς υπαλλήλους του. Πείτε του να ανακοινώσει την απόσυρσή του στο Facebook απόψε. Ερχόμαστε από την κορυφή. Κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας. ”

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο γιος του ιδρυτή Προέδρου, Ραούφ Ντενκτάς, υπέστη παρόμοια πίεση, λένε οι ερευνητές.

Ο Ντενκτάς είπε στην έκθεση ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν εκπρόσωπο της MİT στο σπίτι ενός φίλου. Σε αντάλλαγμα, λέει ότι του δόθηκε η προοπτική για καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

«Μια ομάδα 27 ανθρώπων έχει σταλεί στο νησί από την Τουρκία και ότι περίπου 400 άτομα συνεργάστηκαν με αυτήν την ομάδα στο πεδίο, για τις εκλογές», δήλωσε ο Ντεκτάς.

Ισχυρίζεται επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ορισμένους πολίτες την περασμένη Παρασκευή πριν από τις εκλογές για να εξασφαλίσουν τις ψήφους τους.

Συνολικά, τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν όχι μόνο την πολιτική παρέμβαση, αλλά μια προσπάθεια να υπονομεύσουν σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς της ΤΔΒΚ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της.

«Η πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων» είναι γεμάτη παραδείγματα παρέμβασης της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα », ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να καταγράψει αυτά τα γεγονότα στην ιστορία και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αποτροπή νέων παρεμβολών κατά της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου