Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο ΣΚυριακή 27-06-2021

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Πέτρου καί Παύλου Λεύκης.

Δευτέρα 28-06-2021
  ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό ἈποστόλωνΠέτρου καί Παύλου Πετεινοῦ.

Τρίτη 29-06-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό ἈποστόλωνΠέτρου καί Παύλου Κομνηνῶν.
  ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόἉγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.

Τετάρτη 30-06-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.
  ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Ἁγίων Ἀναργύρων Βελόνης.

Πέμπτη 01-07-202
  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ποταμιᾶς.
 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ»

  Η εορτή των Αγίων Πάντων έρχεται σε φυσική συνέχεια της εορτής της Πεντηκοστής. Και τούτο διότι, αν την προηγούμενη Κυριακή είδαμε την πνοή του Αγίου Πνεύματος, σήμερα βλέπουμε τους καρπούς Του. Η Εκκλησία τιμά σήμερα την χορεία όλων των Αγίων της, η οποία ως νέφος περιβάλλει τον θρόνο του Αγίου Θεού και αποδεικνύει σε τι ύψος αναβιβάζει τον άνθρωπο η ολοπρόθυμη κατάφασή του στην πρόσκληση Του.

  Έτσι, η Εκκλησία δεν θυμάται απλώς ιστορικά την επέλευση του Παναγίου Πνεύματος, αλλά βιώνει πραγματικά και αποτυπώνει εμπειρικά το τι σημαίνει για τη ζωή της, για την επί γης παρουσία της ο Παράκλητος, αλλά και το πως μπορεί να επενεργήσει στον άνθρωπο και πόσο ασύλληπτο από την ανθρώπινη διάνοια είναι τελικά το μεγαλείο, το οποίο του προσπορίζει η αγιότητα.

  Η Εκκλησία έχει επίγνωση ότι η πορεία για την κατάκτηση της αγιότητας, είναι πολύ σκληρή. Γνωρίζει ότι ο πόλεμος με τον μισόκαλο είναι φοβερός και εξαιρετικά δύσκολος και ύπουλος, γιατί το τρόπαιο του πολέμου αυτού είναι ο κάθε άνθρωπος, ως μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Κι αυτήν την σκληρότητα έρχεται ν αναδείξει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα.

  Ο λόγος του Χριστού «Ο φιλών πατέρα η μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ο φιλών υιόν η θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ος ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ουκ έστι μου άξιος», με όρους ανθρώπινους ακούγεται σκληρός, είναι όμως έντιμος, ειλικρινής και ξεκάθαρος.

  Οι Άγιοι Πάντες, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Όμολογητές, οι Όσιοι, που σήμερα τιμά η Εκκλησία μας, με αυτό το ιδανικό και το ήθος έζησαν. Δεν έκαναν όλοι θαύματα, όλοι όμως αγάπησαν το Χριστό πάνω από οτιδήποτε άλλο. Όλοι δεν τελείωσαν τη ζωή τους μαρτυρικά. Τον ομολόγησαν όμως όλοι γενναία, με το κήρυγμα, με το παράδειγμα, με το βίο τους. Μαρτύρησαν με θάρρος τις χριστιανικές πεποιθήσεις και με αυταπάρνηση σήκωσαν τον καθημερινό τους σταυρό και συσταυρώθηκαν με το Χριστό.

  Όλοι δεν έγιναν γνωστοί, πολλοί παρέμειναν εντελώς αφανείς. Με τον σιωπηλό τους ηρωισμό, την κρυφή αρετή τους, πλούτισαν και φώτισαν βαθειά την ανθρώπινη ζωή. Ο Θεός «επείρασεν αυτούς και εύρεν αυτούς αξίους εαυτού», και παρέμειναν στη συνείδηση του ορθόδοξου λαού σύμβολα, πρότυπα και συνοδοιπόροι για μια υπομονετική, σεμνή, ηρωική πορεία μαζί με τον Χριστό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου