ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΤΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Δημήτριος Καμπέρος: Αναβιώνει μετά από 109 χρόνια πτήση του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου

Το έκανε στις 24 Ιουνίου 1912 με Farman biplane MF7 Longhorn

Τον Υδραίο Δημήτριο Καμπέρο, τον πρώτο Έλληνα στρατιωτικό αεροπόρο, θα τιμήσει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, προβάλλοντας τη μορφή και τη δράση του. 
 
Μετά από 109 χρόνια και για πρώτη φορά θα αναβιώσει η πτήση που έκανε στις 24 Ιουνίου 1912, με αεροσκάφος Farman biplane MF7 Longhorn τροποποιημένο σε υδροπλάνο, στο δρομολόγιο Όρμος Παλαιού Φαλήρου – Ν. Ύδρα – Όρμος Παλαιού Φαλήρου. 
Η αναβίωση θα γίνει με υπερελαφρύ υδροπλάνο, τροποποιημένο κατάλληλα με τη βοήθεια του καθηγητή Δημητρίου Χόνδρου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 
 
Η πτήση γίνεται σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, την Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνου και το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. 
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δούμε το ταξίδι του Καμπέρου, κάνοντας «ταξίδι στο χρόνο», τονίζεται σε ανακοίνωση. 
 
Ο Καμπέρος, κατά την επιστροφή του την 25 Ιουνίου 1912, κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου με 110 χλμ/ωρα καλύπτοντας την διαδρομή Ύδρα-Φάληρο 37.5 ναυτικών μιλίων σε 38 λεπτά το οποίο και διατήρησε για δύο μήνες. 
Αντίγραφο του Farman biplane MF7 Longhorn διατηρείται στο Πολεμικό Μουσείο.
Για την αναβίωση της πτήσης θα χρησιμοποιηθεί ένα υδροπλάνο τύπου Zenair CH701 της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου. 
Η πτήση θα αναχωρήσει στις 10:00 το πρωί στις 28 Ιουνίου από το Φαληρικό Όρμο με προορισμό το λιμάνι της Ύδρας. 
 
Η πορεία του υδροπλάνου θα είναι η εξής: Φάληρο, Ανατολικό Άκρο Αίγινας, Ναύσταθμος Πόρου, Λεμονοδάσος, Καραπολίτι, Ακρωτήριο Σκύλλαιον, Ύδρα. Υπολογιζόμενος χρόνος άφιξης στην Ύδρα 10:40.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της συγγραφέως και φιλολόγου Αντιγόνης Καμπέρου Δημήτριος Καμπέρος, Ο Τρελοκαμπέρος. Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου στο ΙΑΜΥ.

Για το βιβλίο και τον Δημήτριο Καμπέρο θα μιλήσουν ο ερευνητής Ιστορίας Αεροπορίας και πρ. επιθεωρητής αεροκινήτων του Μουσείου Αεροπορίας Ιωάννης Μυλωνάς, ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και ερευνητής Ιστορίας του Πειραιά Στέφανος Μίλεσης και η συγγραφέας του βιβλίου Αντιγόνη Καμπέρου, φιλόλογος, ενώ θα συντονίζει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.

Πηγή : pontosnews

Στέλιος  Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου