Υγειονομική «βόμβα» τα κρατητήρια της Ξάνθης για κρατούμενους και αστυνομικούς !

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Ως μια υγειονομική «βόμβα» για κρατούμενους και αστυνομικούς και ειδικότερα στην μετάδοση του Covid019, χαρακτηρίζουν τα κρατητήρια σε Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών ΑΜΘ

Μάλιστα όπως επισημαίνουν στη σχετική επιστολή τους ο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί επιδεινώθηκε ιδιαίτερα  εν καιρώ πανδημίας, καθώς σε αυτά παραμένει αριθμός κρατουμένων μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο και μάλιστα για εκτεταμένη παραμονή.

Η επιστολή των Αστυνομικών:
"Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας φυλάσσονται πολλοί ποινικοί κρατούμενοι, δικαιοδοσίας του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, καθώς η διοίκηση των φυλακών επικαλείται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν παραλαμβάνει κρατούμενους. Ωστόσο το πρωτόκολλο που έχει ορισθεί από την πολιτεία για τις δομές κράτησης της χώρας δεν αποκλείει την είσοδο νέων κρατουμένων, αλλά αυτό πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: α) αξιολόγηση για συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19, β) λήψη φαρυγγικού δείγματος ανεξάρτητα της παρουσίας συμπτωμάτων, γ) τοποθέτηση του κρατούμενου σε προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης κλπ.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του καταστήματος κράτησης Κομοτηνής είναι να παραβιάζεται το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, καθόσον παραμένει στα αστυνομικά κρατητήρια αριθμός κρατουμένων μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο και μάλιστα για εκτεταμένη παραμονή.

Την στιγμή που εμείς, ως ελεγκτικά όργανα, απαιτούμε από τους πολίτες την πιστή τήρηση των μέτρων, με διαταγές άλλων αρμόδιων οργάνων, υποχρεωνόμαστε να παραβαίνουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους χώρους βραχείας κράτησης (αστυνομικά κρατητήρια), εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αστυνομικών, αλλά και των ατόμων που κρατούνται.

Επίσης η παραμονή ποινικών κρατουμένων, που δεν παραλαμβάνει το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, οδηγεί στην λήψη περαιτέρω μέτρων (απασχόληση αστυνομικού προσωπικού), προκειμένου οι κρατούμενοι να φυλαχθούν και μεταχθούν σε δικαστήρια εντός νομού και άλλων όμορων νομών, με ότι κινδύνους αυτή η ενέργεια ελλοχεύει.

Οι Ενώσεις μας, ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους, με γνώμονα την προστασία της υγείας αστυνομικών φρουρών, κρατουμένων και επισκεπτών, είμαστε αναγκασμένες να προσφύγουμε εγγράφως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να ζητήσουμε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τα αστυνομικά κρατητήρια των Διευθύνσεών μας.

Απαιτούμε την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είμαστε εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας και δεν είμαστε τα αποπαίδια του συστήματος, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν έτσι.

Ζητούμε επομένως όπως εκδηλώσετε τις αναγκαίες ενέργειες και αναζητήσετε τάχιστα την επίλυση του τεθέντος ζητήματος ώστε να αισθανθούμε όλοι ότι ενδιαφέρεστε ουσιαστικά για τις συνθήκες εργασίας μας και προστασίας της υγείας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου