Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Σάββατο 19-06-2021
  ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΚαθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Κυριακή 20-06-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30
Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

  ΩΡΑ: 10:30 Ἑσπερινός τῆς Γονυκλισίας.

  ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

Δευτέρα 21-06-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30
Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

«Εάν τις διψά ερχέσθω προς με και πινέτω». Με αυτά τα λόγια αρχίζει ο Κύριος την ομιλία του που κατά την σημερινή ευαγγελική περικοπή απηύθυνε προς τους Ιουδαίους την τελευταία μέρα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής.

Κοντά στις άλλες σημασίες που είχε η εορτή αυτή στον ιουδαϊκό κόσμο ήταν και η ανάμνηση της Νομοδοσίας, ο δεκάλογος δόθηκε στον Μωυσή, κατά την ιουδαϊκή παράδοση, πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, δηλαδή την διάβαση από την Ερυθρά Θάλασσα.

Στον Χριστιανισμό την πεντηκοστή ημέρα μετά το Πάσχα εορτάζεται η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και η ίδρυση της Εκκλησίας. Γι’ αυτό λοιπόν το Πνεύμα ομιλεί ο Χριστόν στην Ευαγγελική περικοπή ως μελλοντικό και επικείμενο γεγονός που θα ακολουθήσει μετά την δόξα του σταυρού και της αναστάσεως.

Ο Νόμος του Μωυσέως, αν και δόθηκε από αγάπη και φροντίδα του Θεού για το λαό του, στάθηκε ανήμπορος να συμπαρασταθεί στην ανθρώπινη αδυναμία. Το Πνεύμα του Θεού, που υπόσχεται ο Χριστός, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριαδος, έρχεται την ημέρα της Πεντηκοστής για να παραμείνει ο παράκλητος της Εκκλησίας είναι «ύδωρ ζων» που ξεδιψά τον άνθρωπο και του προσφέρει ζωή.

Τι είναι όμως το Άγιο Πνεύμα; Πως μπορούμε να συνειδητοποιησουμε την παρουσία του και τα δώρα του;

Το Άγιο Πνεύμα είναι η σφραγίδα που ξεχωρίζει τον χριστιανό από τον μη χριστιανό, είναι η εγγύηση του Θεού για το ελπιδοφόρο μελλον που αναμένει τον κάθε πιστό, εφόσον αυτό είναι η απαρχή, ο πρώτος καρπός, η πρόγευση των αιωνίων αγαθών.

Τους καρπούς του Πνεύματος απαριθμώντας ο Απ. Παύλος στην προς Γαλάτας επιστολή του γράφει: «Ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». Τα εκδηλώματα αυτά αποτελούν την σφραγίδα του χριστιανού, τα γνωρίσματα του «πνευματικού» ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά της βασιλείας του Θεού.

Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι λοιπόν θεωρία, αλλά κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και απτό, είναι η καινούργια ζωή που προσφέρει ο Χριστιανισμός στην ανθρωπότητα.

Η ζωή αυτή χαρακτηρίζεται όχι από το μίσος που σκοτώνει τους ανθρώπους αλλά από την αγάπη που εξυψώνει το ανθρώπινο πρόσωπο, όχι από την κατήφεια και τον φόβο της μελλοντικής τιμωρίας αλλά από τη χαρά της τωρινής και αναμενομένης λυτρώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου