Αντικειμενικές Αξίες: Η μεσαία τάξη καλείται να “τραβήξει” το κάρο των μεγάλων αυξήσεων – Εκτίναξη μεταβιβάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Μπορεί με βάση τα δεδομένα που καταγράφει η ΤτΕ η αγορά ακινήτων στη χώρα να υπολείπεται ακόμη σε μέσους όρους της κορυφής που είχε καταγράψει στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο ήδη η ανιούσα είναι δεδομένη και μάλιστα για πολλές μεσοαστικές περιοχές.Στενεύει ο οικονομικός κλοιός για πολλά μεσοαστικά στρώματα καθώς η άνοδος των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε έξτρα επιβαρύνσεις σε ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ή όσους σχεδιάζουν απόκτηση κατοικίας.

Στην περίπτωση των ενοικίων η αύξηση των τιμών επηρεάζει το ΤΑΠ αλλά και τις επιβαρακίνσεις άλλων τελών, ενώ δημιουργεί συνθήκες ανοδικής τάσης στην αγορά. Για τους ιδιοκτήτες, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επέρχεται έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας.

Όπως σημειώνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα φέρει μεγάλη αναστάτωση αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ,. «Οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι’ αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο Κράτος» τονίζεται σχετικά.

Ειδικά, όμως, σε πολλές μεσοαστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που κυρίως κατοικεί η λεγόμενη μεσαία τάξη, το βασικό πολιτικό ακροατήριο των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι αυξήσεις είναι διψήφιες και βέβαια αναμένεται να συμπαρασύρουν μια σειρά από επιβαρύνσεις, σε ιδιοκτησίες αλλά και ενοίκια. Μόνη ελπίδα η συνολική άνοδος της εμπορικής αξίας ώστε όσοι έχουν τουλάχιστον ιδιοκτησίες να δουν άνοδο της περιουσίας τους.

Οι μεσοαστικές περιοχές
Πάντως μια καταγραφή του τι συμβαίνει στις λεγόμενες μεσοαστικές περιοχές φτάνει για να δει κανείς το μέγεθος της επιβάρυνσης. Έτσι στη Νέα Σμύρνη οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης κυμαίνονται από 40,00 – 17,50%, στη Νέα Φιλαδέλφεια από 11,11 – 25,00%, στη Νέα Χαλκηδόνα από 31,58 – 42,86, στου Ζωγράφου από 36,00 – 37,93% στο Περιστέρι από 11,76 – 34,78%, στην Πεύκη από 26,92 – 36,36%, στο Βύρωνα 16,67 – 27,59%, στο Γαλάτσι από 55,00 – 26,92%, στο Αιγάλεω από 18,75 – 36,00%, στους Αγίους Αναργύρους από 36,84 – 40,00%, στο Μοσχάτο από 28,57 – 50,00%, στο Κερατσίνι από 18,75 – 38,89%, στον Κορυδαλλό από 10,53 – 16,67%, στην Κόρινθο από 31,25 – 7,14%, στη Λαμία από 0 – 4,17%, στη Λάρισα από 14,29 -0 %, στη Λειβαδιά από 7,14 – 4,17%, στη Λευκάδα από 43,75 – 12%, στο Μεσολόγγι από 16,67 – 21,05%, στις Σέρρες από 23,08 – 19,05%,στον Εύοσμο από6,67 – 26,32% και στην επέκταση του Ευόσμου από 23,08 – 33,33%.

Επίσης στο κέντρο Αθήνας, όπου βέβαια και τα ενοίκια σε Παγκράτι, Κουκάκι κτλ, λόγω Airbnb, έχουν εκτοξευτεί, υπάρχει αύξηση έως 95%, στο Παλαιό Φάληρο αύξηση 67% και στο Ελληνικό αύξηση 29%). Επίσης σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Άγιο Δημήτριο, Ιλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Κυψέλη, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν σε ποσοστά έως και 75%.

Επιπλέον, σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, μεταξύ άλλων, όπως στο Μαρούσι αύξηση έως 54%, το Χαλάνδρι αύξηση έως 52%. Τι λέει το Υπ. Οικονομικών;
Χαρακτηριστική πάντως ήταν η χτεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα στην πρωινή ζώνη του MEGA. «Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές» συμπλήρωσε ο υπουργός και τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%»

Για άλλη μια φορά ο κ Σταϊκούρας τόνισε ότι «η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Στόχος μας είναι μέσω αυτής της άσκησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Θα επιδιώξουμε συμπληρωματικά προς την άσκηση που συζητήσαμε, να προσθέσουμε αυτή τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε

Σπεύδουν για μεταβιβάσεις
«Συνωστισμός» στο μεταξύ, επικρατεί ήδη εδώ και καιρό σε συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς τρέχουν οι φορολογούμενοι να προλάβουν για να κάνουν γονικές παροχές ή να μεταβιβάσουν ακίνητα ώστε να μην επιβαρυνθούν από την εκτίναξη σε πολλές περιοχές αντικειμενικών αξιών.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες καθώς σε πολλές περιοχές οδηγούν σε μεγαλη άνοδο τιμών εκτινάσσουν από του χρόνου το κόστος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος είναι στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 2.050 ευρώ, είναι 3.045 ευρώ. Όμως με το νέο έτος ανεβαίνει στις 4.305 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου